Хранителна непоносимост или алергия - как да разбереш

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Все по-често говорим за храната, като една от причините за възникването и поддържането на възпаление в организма. Официалните статистики сочат, че всеки трети човек има проблеми с приема и усвояването на някои храни.

Съществуват две основни причини, поради които храната може да предизвика проблеми в организма. Първата включва класическите хранителни алергии, предизвикващи незабавна реакция. Към втората група спадат хранителните алергии от забавен тип, познати още като хранителна непоносимост. Разликата между двете реакции е в антителата, които се образуват вследствие от консумацията на дадени храни.


Хранителна непоносимост и Имуноглобулин G (IgG)

Непоносимостите към храни не бива да се бъркат с алергиите. Те са свързани с повишаване на нивата на IgG антителата, отговарящи за дългосрочната защита на организма. Те имат по-дълга продължителност на действие от IgE антителата (около 28 дни) и се свързват с възникването и поддържането на хронични възпаления или инфекции. Реакцията към дадена храна се появява много по-късно след консумацията й, което прави идентифицирането на проблемните храни по-трудно и бавно. Повечето хора живеят с хранителна непоносимост години, без да обръщат внимание на симптомите, които варират от главоболие, умора, подуване на корема, проблемна кожа и акне до тревожност и депресия. Поради постоянното ниско възпаление хранителните непоносимости могат да отключат или да задълбочат и доста по-сериозни проблеми като автоимунни процеси (тироидит на хашимото, ревматоиден артрит, диабет тип I, улцерозен колит и др.) и силни болки в тялото. Добрата новина е, че за разлика от IgE алергиите, хранителните непоносимости могат да изчезнат след откриването на храните, предизвикващи образуването на IgG антитела чрез кръвен тест и следването на елиминационна диета.

Алергиите и Имуноглобулин Е (IgE)

Имуноглобулин Е (IgE) са антитела, които се образуват като незабавен отговор на чужд протеин, който имунната система разпознава като опасен за тялото и реагира с нежелана реакция. Хората с подобна алергия обикновено знаят за наличието й, тъй като оплакванията се появяват в рамките на минути или секунди след прием на проблемната храна. IgE алергиите могат да причинят обрив, сълзене на очите, кихане, затруднено дишане, подуване и дори анафилактичен шок. Тъй като организмът реагира с отделяне на хистамин, подобни алергии се третират с медикаменти, блокиращи отделянето му. IgE алергиите към храни обикновено не се лекуват, за това се препоръчва изключване на хранителните алергени. Техните проявления биха могли да се държат в граници, при цялостно подобряване на режима на хранене и здравето на човек.


Кога е необходимо да направиш тест за хранителна непоносимост

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Ако вече се храниш балансирано, но не можеш да отслабнеш, ако си изключил „вредните“ храни, но все още не можеш да усетиш положителна промяна, ако страдаш от главоболие и отпадналост по-често от нормалното, най-вероятно имаш хранителна непоносимост. Тест за хранителна непоносимост може да направи всеки. Проверката за наличие на IgG антитела има смисъл особено ако чувстваш дискомфорт без да можеш да установиш коя храна причинява оплакванията или имаш един или повече от следните симптоми:

  • Подуване на корема след консумация на храна

  • Проблемна кожа/ акне (дори и след като е спряна консумацията на млечни продукти)

  • Чести главоболия, липса на енергия

  • Наличие на автоимунно заболяване

  • Наличие на синдром на раздразнените черва (leaky gut)


Кой тест да избереш и как да използваш получените резултати

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

На пазара се предлагат много тестове, изследващи различен набор от храни, като цените варират в зависимост от обхватността на теста. Най-важният критерии, за да избереш адекватна диагностика е да се увериш, че тестът е лабораторен. Имай предвид, че за изследването на количеството антитела е необходима венозна кръв. Вторият критерий за качество е, че получените резултати трябва да показват не само дали дадена храна предизвиква възпаление или не, но и степента, в която организмът реагира към нея (от 1 до 6, като 6 обузначава най-силната реакция). Това е изключително важно, тъй като дава по-точна информация дали храната да се изключи напълно и времето на елиминация от менюто. Когато дадения хроничен агент не се консумира, организмът изгражда толеранс и започва да приема отново нормално тази храна. Препоръчва се постепенно захранване след периода на ограничаване на приема, който варира от 3 до 12 месеца. И не на последно място – изключването на храната алерген не трябва да прави менюто еднообразно или да води до пълно изключване на цели хранителни групи. Организмът ти се нуждае от балансирано меню и пълноценна храна, богата на нутриенти.

Прекрасен ден,

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.