5 неща, които ми каза стомахът ми, докато пътувам

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Храненето е нещото, което продължаваш да правиш по няколко пъти на ден, където и да се намираш и колкото и да си променил обкръжението си. Има два начина да избереш менюто си, когато не си у дома: придържаш се към вече изградените ти хранителни навици и търсиш любимата си храна или се оставяш да се загубиш в ароматите и вкусовете на всичко, което ти предлага новата дестинация. И двата варианта имат плюсове и минуси и кога да избереш едното или другото зависи от много обстоятелства.

Днес няма да пиша за това как да избереш правилната храна или как да спазиш хранителния си режим на път. Ще пиша за това как потапяйки се в различна култура на хранене и ритъм на живот, повлияваш начина, по който възприемаш собствените си хранителни навици.

Ето какво ми каза стомахът докато бях (и живях) на път.

Каква е мярката за здравословно хранене

Здравословното хранене не е константна величина, която се достига и поддържа. По същия начин, както успехът не е нещо, което се постига и поддържа. Да се храниш здравословно означава да познаваш себе си, да усещаш от какво имаш нужда сега. Често това вродено ти усещане е подтиснато заради стреса, напрежението и ежедневните проблеми. Отивайки на друго място ти се откъсваш от всичко това, което ти дава перфектната възможност първо да забавиш темпото и след това да оставиш тялото си естествено да създаде нов ритъм в унисон с мястото, на което си сега. Опитай локалната кухня, експериментирай с вкусовете и местните продукти. Пробвай нещо, което виждаш за пръв път.

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

Думата „трябва“ не съществува

В подреденото ежедневие всичко има своето място. Хранителните навици също. В желанието си да си по-здрав и да правиш нещата по-правилно, неусетно може да се подхлъзнеш и да превърнеш препоръка, чиято цел е да ти дава посока в ограничително „трябва“. Функцията на препоръките за здравословно хранене е да ти дават информация и свобода в избора ти, а не да пораждат чувство за вина, ако не можеш да ги изпълниш. Остави организма ти сам да поиска.

Ново място… нов ритуал

Обичам да мисля за навиците си като за ритуали и за това често обръщам внимание на тази тема. Всяко едно място има своите особености и динамика. Да кажем, че искаш да започнеш деня си, с кратка серия от дихателни упражнения преди да започнеш с ежедневните задачи. В града за да превърнеш тази практика в ритуал ще ти трябват малко повече усилия и постоянство. Ако си на морето (или в моя случай на брега на океана) трябва само да отвориш вратата и да вдишаш соления въздух. Използвай даденостите на мястото, на което се намираш и замени стария ритуал с нов. Някои от ритуалите никога няма да бъдат същите у дома, но има и малка част, която можеш да вземеш със себе си.

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

„Гладна съм“ понякога означава „жадна съм“

Познато ли ти е онова усещане на глад след дълъг ден, въпреки, че си се хранила редовно? И когато хапнеш изведнъж осъзнаваш, че не си точно гладна, но не можеш да разбереш какво ти е? Повечето хора бъркат сигнала за жажда с този за глад и ядат вместо да пият вода. Липсата на достатъчно вода също така води до желание за пиене на кафе, чай и слабо-алкохолни напитки. То е основано от условен рефлекс, свързващ удовлетворяването на жаждата с приемането на тези напитки. В действителност пиенето им води до обезводняване. Така че следващият път, когато усетиш, че май уж нещо ти се яде, по-добре първо изпий една чаша вода.

Най-вкусното нещо е емоцията

Може би първото нещо, което ти прави впечатление след дълго време на път (особено ако си изкарала добре) е, че можеш да изкараш цял ден без да изядеш каквото и да е. Помисли си дали в ежедневието си се храниш, когато усетиш глад или ядеш по друга причина (по навик, от мъка, от скука). Храната често е заместител за нещо, което ти липсва. На английски съществува понятието “emotional eating”. Ситият стомах не е достатъчен, нахрани душата!

С пожелания за много пътешествия!

Весела Ламбер


 
Весела Ламбер - нутриционист

 Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.