Превърни (детокс) режима си в успешно начинание в три лесни стъпки

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

В повечето случаи, когато започваш ново начинание, важи правилото „първата крачка е най-трудната“. Тук е точно обратното - да започнеш режим (за детоксикация) е лесно, трудното е да го завършиш. Всеки може да купи кошница плодове и няколко зелени салати и да стартира седмицата с прясно изцедено смути и широка усмивка. Често обаче оставаме само с доброто намерение и с леко разочарование, защото по една или друга причина не сме успели да се придържаме към режима.

С днешната статия искам да обърна специално внимание на няколко от най-честите грешни схващания за детокса, както и да ти представя три стъпки, които ще ти помогнат да приключиш започнатото.


Къде грешиш

pexels.com

pexels.com

-          Пречистването често се свързва с процес, който задействаш, в момента в който започваш да спазваш даден режим. Това е първото и основно грешно схващане. Не забравяй, че тялото ти се детоксикира по естествен начин през цялото време чрез редица механизми. Твоята задача е да му помогнеш да си свърши работата.

-          Съществуват много диети, които твърдят, че постигат пълно прочистване на организма в рамките на няколко дни. Това твърдение не е научно доказано. Въпреки това много хора се чувстват по-енергични и фокусирани и мотивирани след няколко разтоварващи дни. За да има истински ефект е необходимо време, постоянство и правилен подход.

-          Поради ниското съдържание на калории в режимите за детоксикация, те често се бъркат с режими за отслабване. Детоксикацията е процесът на пречистване на организма, отслабването е резултатът.

-          Колкото воля се изисква да спазваш даден режим за пречистване, толкова се изисква и за да се захраниш след него. Това е може би най-трудната фаза от всяка разтоваржаща програма по простата причина, че се подценява. След всяко прочистване червата са много нежни. Какво би дал/а на едно бебе? Същото е и при теб. Захранването започва с леки и лесно смилаеми храни, като постепенно към менюто се интегрират млечни и местни продукти (по един нов продукт на ден).


Три лесни стъпки към успеха

pexels.com

pexels.com

Подготовката е най-важната стъпка към успеха

Колкото и банално да звучи, повечето от нас не успяват да спазват режима си докрай, не защото не знаят какво да правят, а защото се сблъскват с някой от следните проблеми:

  • Искам да спазя режима, но точно в момента нямам нищо подходящо за ядене вкъщи

  • Тъкмо започнах с режима, но днес съм поканен/а на рожден ден/ събитие/ парти

  • Имам много работа, под стрес съм и няма как да съм на една салата цял ден

  • Цял ден съм на един сок и една салата, но вечерта съм толкова гладен/ гладна, че не можах да не хапна

Изборът на правилното време за детоксикация е от изключително значение. Още преди да започнеш с режима е добре да планираш програмата си, така че да имаш максимално време за себе си и почивка. Ако ти предстои да приключиш важен проект или имаш предстоящи събития или празници, времето не е подходящо. Планирай внимателно дните на разтоварване, както и дните за захранване.

Колкото по-добре подготвиш организма си преди да започнеш с разтоварващия режим, толкова по-ефикасно и леко ще преминеш през него. Тук говоря както за физическа , така и за ментална подготовка. Една седмица преди режима е добре постепенно да започнеш да изключваш захарта, кафето, газираните напитки и алкохола и да намалиш приема на млечни и местни продукти за сметка на зеленчуците и плодовете.


pexels.com

pexels.com

Не гладувай, а планирай храненията си

Често детоксът се свързва с гладуване и отказване от нещо, вместо с приемане и хранене. Смени гледната си точка. Целта на пречистващия режим е снабдяването на тялото с максимално количество минерали, витамини и фитохимикали, които помагат за извеждането на токсините от организма.

За да ти е максимално лесно на практика планирай 4 хранения на ден, като можеш да ги разделиш на 2 типа – базово и основно хранене. Базовото се състои от готови за консумация храни, които не изискват подготовка и могат да се изядат лесно и бързо на момента. Това са авокадото, ядките и семената, сушените плодове и резени пресни зеленчуци и плодове, сокове и смутита. Консумацията на подобни храни се случва автоматично без много мислене. Основното хранене изисква отношение и малко повече време за подготовка. Тук трябва планиране от твоя страна.

Живей твоя собствен режим

За да бъде режимът ти максимално успешен, не използвай готови схеми и режими на някой друг. Всеки един от нас има собствен вкус, различно темпо и особености. Важно е да персонализираш, като нагодиш идеите и подготовката за себе си като си подбираш само вкусни за теб храни и планираш храненията по собствения си ритъм. Така няма да чувстваш лишения, а напротив – всяко хранене ще е свежо, вкусно и здравословно.

И най-важното – ключът към успеха е да намерим балансирана и постижима програма за детоксикация, която съчетава ежедневни физически натоварвания и промени в начина на живот, които ще можем да запазиш дори след приключване на режима. Не забравяй, че основната цел е да направиш нещо полезно и здравословно за себе си, а не да пренатовариш тялото си с допълнителен стрес чрез бързи, екстремни и неустойчиви промени.

Успех от мен,

Весела Ламбер


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.