Къде живеят дълголетниците - петте сини зони

Как да живеем не само по-дълго, но и да се наслаждаваме на добро здраве с напредването на възрастта е тема, която вълнува всички от нас. Според автора и изследовател на National Geographic Дан Бютнър, тайната на дълголетието се крие в така наречените „сини зони“ – няколко места по света, където хората живеят по-дълго от средното и то без строги диети, спазване на режим и скъпи добавки.

Повече от 20 години Бютнър изучава пет общности – Сардиния, Италия; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; Икария, Гърция и Лома Линда, Калифорния. В тази публикация ще ви разкажа малко за тях и как живеят хората там, впечатлена от думите на Бютнър, че в тези региони дълголетието не е проект, а просто продукт на околната среда.

Икария, Гърция

Островът се намира в близост до бреговете на Турция в Егейско море и има едни от най-ниските нива на смъртност на средна възраст и деменция в света. Изследванията свързват по-дългата продължителност на живот с традиционната средиземноморска диета на жителите на Икария, която е богата на зеленчуци и здравословни мазнини и съдържа по-малко количество млечни и месни продукти.

Окинава, Япония

Окинава е най-големият остров на субтропичния архипелаг, контролиран от Япония и дом на най-дълголетните жени в света. Основните храни на населението са окинавски сладки картофи, соя, пелин, куркума и гоя (горчив пъпеш).

Сардиния, Италия

Планините на Сардиния могат да се похвалят с най-високата концентрация на столетници в света. Характерната диета на населението е с ниско съдържание на протеини, свързана с по-ниски нива на диабет, рак и смърт при хора под 65 години.

Лома Линда, Калифорния

Тази общност има най-високата концентрация на адвентисти от седмия ден в Съединените щати, а продължителността на живот е с около 10 години повече от тази на средния американец. Жителите на Лома Линда следват диета по религиозни причини - зърнени храни, плодове, ядки и зеленчуци.

Никоя, Коста Рика

В този регион на Централна Америка жителите имат най-ниската в света смъртност на средна възраст и втората най-висока концентрация на мъже столетници. Тайната на дълголетието им се крие отчасти в техните силни религиозни общности, дълбоки социални мрежи и навици за редовна физическа активност с нисък интензитет.


Най-важната съставка на диетата за дълголетие

Дан Бютнър започва проекта си с идеята да намери тайната съставка, или комбинацията от фактори, които допринасят за дълъг и здравословен живот. Откритията му се въртят около някои очаквани, но и няколко изненадващи наблюдения.

90% растително меню

Общото между всички зони е семплото и умерено хранене на растителна основа – голямо количество сезонни зеленчуци и плодове, бобови храни, ядки, сладки картофи и локални зеленолистни и треви. Повечето жители отглеждат градина или имат директен достъп до домашно отгледани зеленчуци и използват локални диворастящи треви като подправки или чай. Противно на модерните схващания, жителите на сините зони се хранят високовъглехидатно и набавят едва 5% от енергията си от животински продукти.

Движението е част от начина им на живот

Повечето жители на сините зони не използват толкова засилено технологиите. Придвижването от място на място е естественият им начин да свършат работата си. Голяма част от тях сами обработват земята си и отглеждат градина. Начинът им на живот е свързан с много движение и физическа активност без да им се налага да спортуват, за да се движат.

Силно чувство за общност

За тях семейството е на първо място – често приоритизират времето с близките си пред това да работят извънредни часове. Също важни са приятелствата и поддържането на социален кръг.

Позитивна настройка за живота

Хората от сините зони поддържат оптимистична перспектива за живота, практикувайки вяра – религиозна или духовна. Освен това те умеят да си почиват, когато им е необходимо. Може би най-големият принос за позитивизма им е това, че имат цел – жителите на всички сини зони живеят с усещането за смисъл или призвание и го използват като гориво за да продължат в живота.

С какво ме впечатлиха сините зони на Дан Бютнър

Разказвам ви за сините зони, не защото са единствените примери за дълголетие, а защото ми напомнят за това колко малко ни трябва всъщност. В по-късен етап Бютнър предлага нова шеста синя зона - Сингапур, където здравето и дълголетието на населението са част от държавната политика, но за това в друга статия.

В днешно време всеки може да достигне лесно до голямо количество информация на тема здравословен живот. Достъпът до спортни съоръжения, сравнително добро здравеопазване, чиста вода и разнообразна храна е свободен за хората от развитите общества и все пак нещо основно липсва. Най-впечатляващото откритие на Бютнър за мен е, че никой от жителите на сините зони не променя съзнателно живота си, за да бъде здрав. Никой не се стреми да се храни добре или да се движи повече. Дълголетието не е целта им, а продукт на околната среда. Бютнър сам казва в интервю за National Geographic “Здравословната храна е най-лесният и достъпен избор, а вкусът на ястията и храната им е най-важната съставка“. Напълно съм съгласна с това. Сигурно някой ще каже „Как да стане това, когато магазините за хранителни стоки са пълни с пакетирани продукти, а въздухът в градовете - отровен“. Все пак вярвам, че всеки има контрол, дори и над малко фактори – къде поставя приоритетите си, колко е готов да направи за близките си, способен ли е да отсее това, от което наистина има нужда и да се откаже от излишното, готви ли у дома и какво го вдъхновява и придава смисъл на живота.

Ако темата ви е станала интересна, можете да намерите повече информация на официалния сайт Blue Zones. Освен много статии, там ще намеритеи рецепти от сините зони, които може да опитате да приготвите у дома.

Надявам се да сте се замислили над стремежа към повече и по-добро и тази статия да ви помогне да обърнете поглед към простите, но важни неща.

Разкошен ден,

Весела


официален сайт Blue Zones

статия на National Geographic за проекта

интервю с Дан Бютнър


 

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.