Пролетен детокс - рискове и често допускани грешки

Детокс диетите са привлекателни главно заради това, че са бърз начин за сваляне на натрупаните килограми през зимните месеци и същевременно обещават увеличаване на енергията и изчистване от токсините в организма, като подобряват някои хронични заболявания. Възможно ли е това наистина, приложими ли са за широката публика и какви евентуални рискове крият са темите, на които ще обърна внимание с днешната публикация. В края ще откриеш и бърз преглед на най-разпространените детокс диети.

Пречистващите практики не са нещо ново – в Християнството се спазва пост два пъти годишно, Аюрведа предлага лечебни пречистващи терапии като панчакарма и пурвакарма, а индианците са използвали темаскал – „дом на горящите камъни“ -  ритуал за пречистване в много нагрята палатка. Преди детоксът да стане толкова популярен, терминът се е отнасял главно за медицински процедури, имащи за цел да изчистят организма от опасни или животозастрашаващи нива на алкохол, токсини или лекарства. Днес се има предвид главно краткосрочна, обикновено нискокалорична диета, която се спазва в домашни условия и може да бъде подкрепена чрез допълнителни детокс процедури или добавки.


Как се детоксикира тялото

Детоксикацията е непрекъснат и естествен процес на елиминиране на токсините в организма. Основните органи за детоксикация са черния дроб и бъбреците, допълнително участват лимфната система, храносмилателния тракт, кожата и белите дробове. Противно на общоприетото схващане, тялото е абсолютно способно да извършва този процес само, стига системите и органите, участващи в него, да работят оптимално. На практика обаче някои от тях имат нужда от допълнителна подкрепа. Тук идва и твоята роля – интелигентно да подкрепиш този процес без да се излагаш на риск.

Тук можеш да прочетеш повече за токсините и техните депа, както и за пътищата на детоксикация.


Какво не е детокс

Имайки предвид споменатото горе, детоксът не е диета. Особено през пролетта много хора се поддават на изкушението за бърз резултат, водени от желание за промяна. Това често води до влизане в омагьосания кръг на глад, последван от йо-йо ефект. Оптимално здраве се достига с бавен и устойчив подход към промяна на ежедневните навици чрез избор на хранене и начин на живот, в съответствие с твоите ценности.


Често допускани грешки

Агресивен и рязък подход

Една от най-често допусканите грешки е продиктувана от нетърпението и неразбирането на концепцията за детоксикация. Често диетите за детокс започват, но и приключват рязко и без необходимата подготовка. Няма как да очакваме от тялото си да се пречисти за няколко дни или седмица, като ограничаваме агресивно основния източник на енергия – храната. За да подкрепиш тялото си успешно, е необходимо да изградиш цялостна стратегия на хранене и живот, която да можеш да изпълниш, а не да те ограничава.

Фокус само върху храната

С риск да се повторя – храната, макар основен, е само един от механизмите да подкрепиш естествената детоксикация. Не подценявай фактори като стрес, ниво на натоварване, излагане на токсини през въздуха, водата или прекомерно физическо натоварване.

Лишение вместо изобилие

Повечето детокс диети са изградени на принципа на изключването. За мен това е фундаментално грешно. Умореното тяло има нужда от повече, не от по-малко. Започвайки детокс режим с настройка за лишение води до психично натоварване и страх от неуспех, вместо да окуражава и да учи.

Използване на слабителни, клизми и промивки на носа

В някои случаи пречистващата диета е подкрепена от процедури като пиене на слабителни чайове или клизми. Твърди се, че подобни процедури помагат за пречистването на дебелото черво, премахването на „шлаки“ и паразити. Научно доказателство за премахване на гореспоменатото обаче няма. Имай предвид, че клизмите са изключително агресивен метод, който крие редица рискове, особено когато се практикуват в домашни условия – дехидратация и загуба на електролити, нарушена функция на червата и унищожаване на микробиома. Подобно на клизмите, практики като джала нети (йогийска промивка на носа с вода и сол) също нарушават флората в носоглътката и могат да имат дори обратен на предполагаемия ефект – отслабване на имунната система, заради нарушаване на лигавицата и нейната флора.


Преглед на най-разпространените детокс режими

Джусинг (пиене на сокове)

Тези режими обикновено са с продължителност от няколко до 10 дни и изключват абсолютно всичко, освен течна храна, под формата на прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Такъв тип режими са изключително нискокалорични (800 – 1000 ккал на ден) и трудно постижими за по-голямата част от хората. Докато соковете наистина са богати на антиоксиданти и витамини, те обикновено са лишени от протеин, мазнини, фибри и достатъчно енергия. Приготвени главно от плодове могат да увеличат твърде много кръвната захар, което ги прави неподходящи за хора с инсулинова резистентност и диабет.

Нискокалорични диети на растителна основа

Друга голяма група от детокс диети е изградена на принципа на премахване на животинските продукти от менюто (на принципа на поста). При тях трябва да се внимава каква е калорийната им стойност и дали включват достатъчно растителни източници на протеин. При недостатъчно протеин, има риск от загуба на тегло главно заради загуба на мускулна маса и последващ йо-йо ефект.

Житният режим на Дънов

Въпреки, че познавам лично много хора, практикуващи този начин на пречистване в началото на всяка година, които споделят положителен опит, науката не може да подкрепи този режим. Житото в днешно време съдържа твърде много глутен, който действа възпалително. Режимът е едностранен, твърде нискокалоричен, с недостатъчно протеин. Основна разлика и ключ към успеха и положителния опит е, че се предпочита от хора, които имат специално отношение към по-духовния начин на живот. Това са хората, при които подходът към пречистването много се доближава до ритуал и често режимът е съпроводен от откъсване от ежедневието, медитация, йога, смирение и намаляване на стреса като цяло.

Периодично гладуване

Наред с други ползи за здравето, проучванията показват, че периодичното гладуване може да намали оксидативното увреждане и възпалението в тялото и се свързва с ползи, свързани със стареенето и развитието на множество заболявания. Освен това гладуването може да помогне за подобряване на производството и активността на някои ензими, участващи в детоксикацията, както и да подпомогне здравето на черния ви дроб - един от основните органи, участващи в детоксикацията. Имай предвид, че периодичното гладуване е дългосрочна хранителна стратегия, а не бърз режим и изисква по-обстойно проучване, преди да решиш дали е подходящо за теб.


Моето мнение

Ако си решил да подкрепиш организма си в процеса на детоксикация, отдалечи се от разбирането за спазване на краткосрочна диета. Целта на подобен подход не е отслабване, макар че това се случва често като страничен ефект. Ако нямаш време и възможност за по-цялостен подход, то фокусирай се върху обогатяване на менюто си с повече витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, омега 3, като се храниш пълноценно и балансирано. Разбира се ограничи рафинираната захар и продуктите от нея, замени тестените храни с бобови, балансирай източниците на протеин, като включиш и растителни.

В сайта можеш да намериш безплатна програма за подкрепяне на детоксикацията, която включва примерно меню, напомняне как да ограничиш контакта си с токсини както и предложение за допълнителни практики, които ще ти помогнат да изградиш и затвърдиш по-здравословни навици.

С пожелание за спокоен ден,

Весела



 

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.