Кристални купи и свойствата им като терапевтични инструменти

Балансирането чрез звук е една от най-старите форми на лечение, познати на човечеството. Още от древни времена музикални инструменти са използвани от шамани и лечители. Достигането на състояние на транс и медитация с помощта на звукова практика е сравнително ново за Европа. Металните тибетски купи и използването им се разпространява едва през 60те и 70те години след Китайското нахлуване в Тибет. В днешно време науката все повече изследва въздействието на звука върху мозъка и организма и различни проучвания потвърждават уникалната способност за балансиране чрез определени честоти и тонове.

В тази публикация ще ти разкажа повече за въздействието на кристалните купи и отличителните им качества, които ги правят толкова специални и въздействащи.


Защо да посетиш звукова терапия с кристални купи

Знаеш ли, че да чуваш не е най-важната задача на ушите ти? Първата функция на слуха е да подсигури достатъчно невросензорна стимулация на мозъчната кора чрез зареждащия ефект на звука. Посещавайки звукова терапия с кристални купи, ти се излагаш на високочестотен и чист звук, който те връща в най-естественото състояние – това на баланс.

Всичко живо има своя уникална вибрация, всеки орган в тялото ни също вибрира на определена честота и когато се чувстваме изморени и подтиснати, звукът може да трансформира енергийното ни поле и да възстанови нарушената хармония в организма.


История и видове кристални купи

Кварцовите кристалните купи са сравнително ново изобретение от 80те, като първоначалното им предназначение е свързано с производството на компютърни чипове. Едва по-късно се откриват и техните „музикални“ свойства и заради чистия си високочестотен звук започват да се използват като терапевтични инструменти. Кристалните купи са изработени от кварцов пясък (на практика натрошен естествен кварц), във въртяща се форма при нагряване на много висока температура. Повечето купи са предварително музикално тонирани, което позволява създаването на музикална хармония.

Най-често срещани са матираните кристални купи, които са сравнително големи по размер. След тях се нареждат чистите кристални купи, които са по-фини и малки и създават по-чист звук с по-продължителна вибрация. На върха са алхимичните или обогатени със скъпоценни камъни купи. Всяка една от тях е уникална по рода си и има уникална вибрация и въздействие, която се измерва след направата на всяка купа. Освен кристални купи, съществуват и други кристални терапевтични инструменти като кристална арфа, пирамида и камертон.


Свойства на кварцовия кристал

Кварцът е най-разпространеният минерал на Земята и притежава много физични свойства - съхранява, трансформира, усилва, фокусира и прехвърля енергия. Поради това има широко приложение при изработката на радио- и телевизионна апаратура, компютри, часовници и други лазерни инструменти.

Интересно е, че телата ни също имат кристална структура – нашите кости, фасция, кожа, сухожилия, клетъчните мембрани. Съединителната ни тъкан не само свързва органите ни, но и е проводник на енергия. По време на звукова терапия, кварцовият кристал резонира с тялото ни и най-вече с кристалните структури в него. Най-важното свойство на енергийното поле на тялото ни е неговата уникална резонантна честота. Здравото тяло винаги е в резонанс с околните електромагнитни полета. Нарушен ли е този резонанс, тялото се разболява.


Въздействие на кристалните купи

Звукът на кристалните купи се чуват не само с ухото, но се усещат с цялото тяло. Различните тонове и октави въздействат на енергийните центрове на тялото (чакри), както на нервната и ендокринната системи и мозъчните вълни, стимулирайки състояние на дълбока релаксация и регенерация. Нашите мисли също са енергийни форми. При взаимодействието им с кристалните звуци, те също се променят в по-хармонични форми.

Някои от ефектите от звукова терапия с кристални купи:

  • Балансиране на мозъчните полукълба

  • Възстановяване на ендокринния баланс

  • Стимулация на алфа и тета мозъчни вълни

  • Премахване на блокажи и изчистване от токсини

  • Укрепване на имунната система

  • Подобряване на концентрацията и мотивацията, стимулиране на креативността

  • Свързване с висшия Аз

  • Трансформиране на негативни мисли и убеждения

  • Чувство за яснота и блаженство

Как протича една практика

Всяка звукова терапия, индивидуална или групова, е уникална. Звуковият терапевт заема изключителна роля, тъй като самият той е част от инструментариума. Комбинацията от тонове и качеството на самите кристални купи също е определящо за преживяването. Звуковата релаксация създава пространство на сигурност, в което практикуващият постепенно се отдалечава от усещания като страх, напрегнатост, контрол и забързаност и се отваря към самонаблюдение, приемане, помиряване със себе си, отключвайки потенциала си за възстановяване.

Ако искате да посетите водените от мен практики по звукова терапия, можете да разгледате актуалния график на сайта на Йога Вайб София или да ми пишете лично съобщение.

Няколко практични насоки преди, по време и след звукова терапия:

  • Планирайте посещението си и не закъснявайте за практиката;

  • Пийте повече вода преди, по време и след практиката;

  • Носете удобни дрехи, които не ви стягат;

  • По възможност не носете парфюм или грим;

  • Яжте лека и жива храна, нищо, което ще натовари храносмилането ви;

  • Оставете си време след края на практиката, за да можете спокойно да рефлектирате и да продължите отпускащия ефект;

  • Оставете телефона си извън залата за практикуване;

  • Не докосвайте и не удряйте инструментите на терапевта си. Кристалните купи са високовибрационни инструменти и поемат и предават енергия.

Очаквам ви с голямо нетърпение,

Весела


 

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.