Какво е звукова терапия

Звуковата терапия е метод, който обичам, лично използвам и препоръчвам горещо на всеки, който все още не се е докоснал до тази древна форма на регенерация и възстановяване на тялото. Звукова терапия може да се постигне по различни начини (музикална терапия, слушане на звуци от природата, бял шум), като за най-въздействащи се смятат методите посредством вибрациите на пеещи купи или гонг. Днес ще ти разкажа какво прави звуците на тези инструменти специални и как действат на тялото ти.


Как звукът влияе на тялото

Звукът несъмнено е един от най-въздействащите медиатори, тъй като може да те пренесе в различни състояния на съзнание. Посредством нервната система, звукът може да те успокои, дори приспи или да те енергизира и мобилизира. Доказано е, че класическата музика например те прави по-възприемчив към усвояване на нова информация, докато маршовете от друга страна в комбинация с повтаряемостта на резки и отсечени движения мобилизират и те правят изпълнителен.

В днешно време живеем под въздействието на така нареченото „шумово замърсяване“ (noise pollution). Установено е, че твърде многото шум има силно изразен физически ефект върху мозъка и води до високи нива на хормоните на стреса, повишено кръвно налягане и проблеми със съня.

Тишината от друга страна има точно противоположното въздействие – тя освобождава напрежението, събрано в тялото. Два часа тишина на ден например водят до образуване на нови клетки в хипоталамуса – частта от мозъка, свързана с паметта. Слуховата стимулация принуждава мозъка да обработва звука и чрез него да анализира какво става наоколо. Липсата за такава позволява на мозъка да обработва вече постъпила информация и да се регенерира.


Звукът на тибетските купи

Освен традиционната им употреба за медитация различни терапевтични инструменти като пеещи купи, гонг, арфа, камбанки и други се използват за дълбока релаксация и мускулна регенерация, за облекчаване на болките в ставите и мускулите, за стимулиране на храносмилателната система, при главоболие и мигрена, за подобряване на циркулацията и подпомагане на естествената детоксикация, отваряне на енергийния поток, подобряване на съня. Проучвания показват, че след час релаксация под звуците на тибетски купи, участниците чувстват по-малко напрежение, умора, гняв и подтиснатост, като същевременно се увеличава усещането за благосъстояние. Други доказани ползи са стабилизиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм, по-добро насищане с кислород и по-добра невропроводимост на кожата.

Звукът въздейства на всички три нива:

Физически

  • Намаляване на хормона на стреса - кортизол

  • Дълбока релаксация и мускулна регенерация

  • Намаляване на болките в стави, мускули, главоболие, мигрена

  • Подобрена циркулация на кръвта

  • Подобрено храносмилане

  • Стимулиране на естествената детоксикация

  • Подсилване на имунната система

Ментално и емоционално

  • Отпускане на ментално напрежение

  • По-добра концентрация

  • Осъзнаване и освобождаване на емоции

  • Подобряване на самооценката

  • Стимулиране на креативността

Спиритуално

  • Положително усещане са себе си

  • Усещане за баланс и хармония

  • Преживяване на блаженство

  • Повишаване на енергията и вибрационното ниво

как звуковата терапия променя мозъчните вълни

Науката обяснява ефектите от слушането на тибетски купи с няколко теории:

Бинаруални звуци и мозъчните вълни

Звукът на тибетските купи може да промени мозъчните ти вълни в такива, които те отпускат и регенерират. Това се случва посредством така наречения бинаурален звук.

Бинауралният звук е нещо като звукова илюзия. Звуковите органи обработват информацията от всяко ухо по отделно, а мозъкът я събира и интерпретира. Да кажем, че с едното ухо чуваш звук, който е с честота 132 херца (Hz), а с другото - звук, който е с честота 121 Hz. Мозъкът ти търси синхрон, създавайки звук от разликата - или 11 Hz. Вместо да чуваш два различни тона, чуваш допълнителен тон на 11 Hz, който е мозъчна илюзия. Условието е двата тона да имат честоти под 1000 Hz, а разликата между двата тона да не бъде повече от 30 Hz.

Твърди се, че бинауралните звуци предизвикват същите промени в психичното състояние, както медитацията, но много по-бързо.

Теорията, която най-добре обяснява ефектите от слушането на тибетски купи е, че бинауралните звуци между 1 и 30 Hz създават същия модел на мозъчни вълни, който човек би изпитал по време на медитация. Когато слушаш звук с определена честота, мозъчните ти вълни ще се синхронизират с тази честота:

  • Делта (1 – 4 Hz) – асоциират се с дълбок сън и релаксация;

  • Тета (4 – 8 Hz)REM сън, намаляване на тревожността, стимулиране на креативността, това са мозъчните вълни, характерни за дълбока медитация и пълен покой, използват се в хипнозата; състояние между съзнание и подсъзнание;

  • Алфа (8 – 13 Hz) – релаксация, стимулиране на позитивна нагласа, намаляване на тревожността, активни, когато мечтаеш;

  • Бета (14 – 30 Hz) – подобрена концентрация, разрешаване на проблеми, подобряване на паметта; мозъкът най-често произвежда тези вълни.

Вибрацията (не само звукът) на тибетските купи отпускат и релаксират тялото – свързва се главно с мускулно отпускане.

Хормонът на стреса кортизол намалява – постепенно се активира парасимпатиковата нервна система, отговаряща за отпускането, регенерирането, подобреното храносмилане (не случайно често можеш да чуеш каркорене на черва по време на релаксация с тибетски купи).


В резюме

Методите на звуковата терапия се използват от древността, но въпреки това все още няма пълна яснота как точно действат върху тялото. Съществуват клинични проучвания, които обобщават ефектите - по-малко напрежение, умора, гняв и подтиснатост, увеличава усещането за благосъстояние, стабилизиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм, по-добро насищане с кислород и по-добра невропроводимост на кожата. В литературата също така се подчертава, че са евтин и достъпен метод, който може ефективно да допълни конвенционалното лечение. Със сигурност са необходими нови проучвания в тази посока.

Няма познати негативни ефекти от използването на тибетските купи, освен евентуално главоболие при по-продължително или твърде често слушане при хора, които имат склонност.

Лично за мен е важно да отбележа, че тибетските купи не лекуват заболявания и не решават проблеми от само себе си. За мен те създават звуково пространство, от което всеки един се възползва спрямо нуждите си, но намирам за много безотговорно да се разчита изцяло на тях. Част от объркването идва от често използвания термин „звуколечение“ и бих посъветвала всеки със заболяване да го има предвид.

Лично за мен слушането на тибетски купи е изключително отпускащо и приятно изживяване, които ми помага да забавя темпото, да остана на саме със себе си и да „чуя“ от какво имам нужда. Моят опит, както и този на хората, посещаващи редовно класовете ми показва: отпускане, подобряване на настроението и самоусещането, по-добър сън, по-добро храносмилане, визуализации и усещане за хармония и блаженство.

Ако имаш желание да опиташ, може да се включиш в някой от редовните класове по звукова релаксация, които водя, свържи се с мен за повече информация.

Разкошен ден от мен,

Весела



 

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.