Пътят към здравословния живот - от рутина към ритуал

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

Храненето е може би най-естественият ти инстинкт – ти имаш вродено усещане какво е добро за теб и от какво имаш нужда. В същото време храненето се простира много отвъд набавянето на прехраната. То е удоволствие, изява на идентичност и социално занимание. То е проява на любов и грижа към близките ти и самия теб. С една дума храненето е много лично.

Защо се страхуваш от думата „режим“

Думата „режим“ или „диета“ автоматично се свързва с ограничаване на личното ти пространство, с намеса и контрол над нещо, което принадлежи само на теб. Когато спазваш режим, ти автоматично се настройваш, че трябва да се откажеш от нещо, а не че получаваш. Това е не само демотивиращо, но и те поставя в излишен стрес, че взимаш категорично решение. Изводът: смени начина, по който възприемаш промяната.

Промяната е процес, не резултат

Първата крачка към по-здравословния начин на живот е разбирането, че нещо (което приемеш за здравословно) трябва да бъде живяно.

Основният проблем при всеки хранителен режим е неговото приложение. Отдавна е ясно, че и най-добрите препоръки не са достатъчни, ако останат там, където си ги получил – на лист хартия или по твоя мейл. Тайната на успеха се крие не в това, да получиш десет добри съвета за здраве, а да успееш да интегрираш няколко от тях в ежедневието си. А никой не иска да живее нещо, което не харесва. За това задачата ти тук е не само да разбереш кое е здравословно, но и какво искаш да започнеш да прилагаш. Всеки ден.


photo: pexels.com

Навици и ритуали – разликата е в отношението

Сега е моментът да разграничиш понятията. Често здравословният начин на живот се свързва с изграждане на нови, по-здравословни навици. Тук идва вторият проблем – навикът е вече затвърдена рутина, която повтаряш без да се замисляш какво правиш. За много хора това е ставането в определен час, миенето на зъбите, обличането, кафето и цигарата преди да се излезе навън. Промяната на навика автоматично се свързва с неприятно задължение.

Разликата между навиците и ритуалите не е в действието, което правиш, а в отношението ти към самото действие. Ритуалите са по-значими практики, които изразяват осъзнатост и носят истинско чувство за цел. Голяма част от всеки ритуал е твоето субективно преживяване.

Ритуалите са невероятен начин да бъдеш в хармония със себе си и да задействаш промените в начина ти на живот, които водят до загуба на тегло, увеличаване на енергията и виталността ти. Неусетно ще изградиш нови навици, но по различен начин – с разбиране, желание и удоволствие. Твоето отношение е ключовият фактор за дългосрочен успех.


photo: pexels.com

От рутина до ритуал

Всеки може да превърне рутината в ритуал с правилно отношение и перспектива. Използвай ежедневните си задължения като възможност да се упражняваш да си по-внимателен и осъзнават в действията си. Вместо да чувстваш задължение да изпълниш нещо, което "просто трябва да стане", придай смисъл на действието и се фокусирай върху положителния му ефект. Направи изпълнението му максимално приятно, така че да те радва и дори да го очакваш с нетърпение. Избери мястото и времето, подреди пространството по твой вкус, включи семейството или приятелите си, облечи се хубаво, създай си комфорт и бъди креативен.

Ритуалът е „мястото“, където се осъществява реалната промяна - това, което правиш последователно, в дългосрочна перспектива и с удоволствие те води по пътя към по-здравословния и качествен живот.

Навици

  • Минимална ангажираност

  • Безсмислено действие

  • Мотивация отвън

  • Отделни събития, без връзка помежду си

  • Липсва чувство за принадлежност

  • Фокус върху изпълнението на дадена задача

Ритуали

  • Пълна ангажираност

  • Смислено, символично действие

  • Мотивация отвътре

  • Събитията разказват история

  • Силно чувство за принадлежност

  • Фокус върху качеството и преживяването по време на изпълнението

 

Бъди естествен и живей собствените си ритуали,

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.