Какво са адаптогените и как ти помагат да се справиш със стреса

Весела Петрова - нутриционист

Адаптогените са група растения, които поддържат естествената способност на организма да се справя в състояния на стрес. Името им идва от способността им да „адаптират” функцията си според специфичните нужди на организма и по този начин да възстановяват равновесието на вътрешната му среда. Действието им може да се сравни с работата на термостат, който регулира температурата – по същия начин адаптогените моделират реакциите на тялото към стрес, като могат да действат както стимулиращо, така и релаксиращо. Посоката на действие зависи от специфичните нужди на организма. Научният интерес към тях не е новост и идва от факта, че много от тези растения са успели да оцелеят и да се адаптират при екстремни климатични условия, като студ например.

Някои от най-известните представители на адаптогените са: женшен (сибирски, азиатски, американски), ашваганда, шизандра, кордицепс, женско биле, рейши, златен корен, свещен босилек (тулси), годжи бери. Най-много клинични проучвания има за сибирския и азиатския женшен, рейши и златен корен.


Баланс на вътрешната среда на организма без значение от посоката на отклонението

Според най-използваното от науката обяснение, адаптогените са нетоксични растения, които помагат на организма да се балансира, независимо от посоката на отклонението от физиологичните норми. Това е и главната разлика между тях и повечето лечебни билки - вместо да се използват адаптогени само при високо кръвно налягане например, може да се прилагат за нормализиране на кръвното, без значение дали е леко завишено или твърде ниско.


Цели растения в сравнение с изолирани фитохимикали

Да се открие кои съединения имат биоактивно адаптогенно действие върху човешкия организъм е сложен процес. Западната медицина обикновено взима една билка, открива предполагаемата активна съставка, извлича я и изследва изолираното и действие. Свойствата на адаптогените се приемат за резултат от комбинираното действие на всички вещества, които се съдържат в растението – повечето фитохимикали действат по-добре заедно, в естествената си матрица, отколкото в изолация. Приема се, че дори неактивните съставни части може да допринасят за действието на адаптогените, като увеличават усвояването им от организма или намаляват токсичността.


Адаптогените и стресът

Стресът може да се разглежда от две гледни точки – малко от него е добре и мобилизира, но продължителният или хроничен стрес може да навреди на много органи и системи в организма, като действието му може да се запази дълго след действителното елиминиране на факторите, които са го предизвикали. Стресов факто може да бъде всяко събитие или агент, което застрашава нормалното функциониране на организма.

Регулирането на реакцията към стрес в организма става с участието на три системи – централна нервна система, ендокринна и имунна система. Почти веднага след стресовото събитие се активира ендокринната ос хипоталамус – хипофиза – надбъбречни жлези (HPA), както и симпатико-адреналинната система (SAS). Резултатът е отделянето на коктейл от хормони (адреналин и норадреналин, катехоламин, глюкокортикоиди, кортизол), които предизвикват появата на биохимични, физиологични и поведенчески промени, които представляват т.н. реакция към стрес. Промените от своя страна карат организма да се адаптира и да се стреми да възстанови равновесието на вътрешната си среда.

Адаптогените помагат тялото да осъществи адаптивна реакция към стреса и повишават способността на организма да се справи по-ефикасно с него. Повечето адаптогени имат имуностимулиращо, имуномодулиращо и антиоксидантно свойство. Те подсилват цялата нервноендокринна система, или по специфично функционирането на надбъбречните жлези, като по този начин неотрализират вредните последици от стреса.

Ето и как действат някои от най-изследваните адаптогени:

Весела Петрова - нутриционист

Сибирски женшен

Сибирският женшен, наричан още елеутерокок, е един от най-изследваните адаптогени. През 60те и 70те години на 20 в. в Русия се провеждат много проучвания на адаптогенната билка, резултатите от които са подтвърдени от по-съвременни изследвания в Япония и Германия. Основно резултатите показват, че сибирският женшен:

  • повишава издръжливостта и ускорява способността за възстановяване след високи натоварвания,

  • подобрява приема на кислород и дейността на митохондриите,

  • подобрява производителноста,

  • подобрява съня,

  • намалява на тревожността,

  • повишава когнитивните функции.


Рейши

Гъбите рейши (Ganoderma lucidum) се срещат сравнително рядко в природата – в Китай употребата им е била ограничена за императора и неговото семейство. В днешно време рейши се култивират и са широко разпространени. Обширни изследвания доказват имуномодулаторните свойства на рейши:

  • подсилват имунната система,

  • понижават имунната реакция при хора с автоимунни заболявания и алергии,

  • подобряват функцията на сърдечно-съдовата система – понижават нивото на холестерола и триглицеридите и помагат за предпазване от атеросклероза,

  • подобряват функцията на черния дроб и стимулират детоксикацията.


Златен корен

Златният корен (Rhodiola rosea) има дълга история на употреба в Тибет, Сибир и скандинавските страни. Действието на златния корен:

  • предпазва имунната система от преумора, прекомерни физически натоварвания, химиотерапия или радиационна терапия,

  • усилва будността, намалява умората,

  • подобрява паметта и депресивните състояния.


Трябват ли ти наистина адаптогени

Адаптогените се използват от хилядолетия в различните култури – информация за свойствата и приложението им може да намериш в Аюрведа, традиционната китайска медицина, както и в съвременната медицина. В днешно време много добавки съдържат адаптогени. И все пак те не са плацебо и не можеш да разчиташ само на тях, ако искаш да поддържаш добро здраве. Като допълнение към едно балансирано меню и достатъчно движение, адаптогените могат да бъдат адекватна подкрепа на организма ти, особено в периоди на повишен стрес (психически или физически), по-малко сън, екстремни натоварвания, смяна на сезоните или начина на живот/ работа. Не забравяй, че организмът ти се намира в състояние на постоянна промяна и адаптиране – психическо, физическо и хормонално. Комбинацията от различни адаптогени позволява по-лесното нормализиране на вътрешната среда на организма.


Източници:

Уинстън Д./ Меймс С. (2014): Адаптогените. Лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса.

Ultimate Guide to Adaptogens. What Are Adaptogens and What Are They Supposed To Do? https://drinkmetta.com/blogs/the-elevated-life/the-ultimate-guide-to-adaptogens


 
IMG_2446-277-ME.jpg

 ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.