Детоксът и всичко, което трябва да знаеш за него - втора част

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

След като разбра връзката между токсините, мастната и съединителната тъкан и функциите на клетките в първата част на статията, тук ще търся отговори на въпросите как се случва пречистването на организма, как може да разбереш, че имаш нужда от разтоварване и как да го направиш правилно и балансирано.


Претоварваш ли тялото си с токсини

Когато говорим за токсини, трябва да разграничим интоксикацията (състояние на отравяне след приемането на голяма доза (обикновено) безвредни вещества или при попадането в тялото на отрови) и цялостното натоварване на организма с вредни за него вещества. Докато интоксикацията е акутно състояние, при което вредните вещества попадат в кръвта в недопустимо голямо количество и директно увреждат, при цялостното натоварване става дума за затрудняване на естествените механизми на тялото да се пречиства. Тук говоря за второто състояние.

Складирани в мастната и съединителната тъкан, токсините увреждат клетките и техните функции, включително и нервната система, така че е възможно да се наблюдава широк спектър от симптоми.

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Хронична умора

Нямаш енергия и чувстваш отпадналост дори след достатъчно сън – често се свързва с натоварване на черния дроб - най-важният орган за детоксикация.

Невъзможност за загуба на излишните килограми

Дори след спазване на хранителен режим не можеш да свалиш излишните килограми – натоварването на организма с вредни за него вещества повлиява хормоналния ни баланс.

Лош дъх

Токсините засягат и променят не само чревната, но и оралната флора. Здравословното равновесие на бактериите, пребиваващи там, се измества в полза на неблагоприятни бактерии в резултат на които се появява нежелан дъх.

Запек

Свързва се с нарушение на чревната флора и чревната лигавица.

Чувствителност към миризми

След прием на определени химикали, тялото може да развие свръхчувствителност към тях. Чувствителността към миризми често е свързана с главоболие.

Мускулни болки

Токсините могат да се натрупват директно в мускулната тъкан или в ставите, причинявайки тъканни увреждания или хронично възпаление.

Проблемна кожа

Например акне, обриви или сърбеж, подути тъкани около очите, псориазис. Ако черният дроб, бъбреците и червата вече не могат бързо да преработват и изхвърлят токсините, кожата е допълнително натоварена.


Как се пречиства тялото ти

Както стана ясно в първата част на статията, тялото има способността само да се справя с вредните вещества, които попадат в него или то само образува в следствие на метаболитните процеси. Детоксикацията е естествен за всеки процес, който работи безотказно, стига да имаш на разположение здрави и правилно функциониращи органи и достатъчно „помощни средства“. Това са „превозвачите“, с чиято помощ организмът неутрализира и пренася токсините до отделителните органи. Тези „помощни средства“ са главно минерали, витамини с антиоксидантно действие (А, С и Е) и антиоксиданти. Ако те не се набавят в достатъчно количество с храната, тялото започва да извлича тези вещества от резервите си (например калций от костите, минерали от косата и ноктите). Ето защо всеки режим за детоксикация включва храни, богати именно на антиоксиданти, витамини и минерали.

Детоксикацията е сложен процес, в който участват много органи и системи на тялото.

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Дебело черво

Дебелото черво пречиства токсините от храносмилателната система и черния дроб. Пречистването на дебелото черво проправя пътя за детоксикация на други органи.

Кръв

Кръвообращението е от решаващо значение за транспортиране на токсините извън тялото през други отделителни органи.

Кожа

Чрез изпотяване отпадъчните продукти и токсините се изкарват през порите на кожата. Поради голямата си повърхност, кожата всъщност изхвърля повече отпадъци от бъбреците и червата заедно.

Бъбреци

Те изхвърлят чрез урината отпадъчните продукти от кръвта, получени във водоразтворима форма от черния дроб. Бъбреците имат капацитет да филтрират големи количества кръв. Те поддържат водния баланс на организма и отделят токсини и излишната течност през пикочния мехур.

Лимфа

Лимфната система транспортира отпадъците и токсините от клетките и кръвоносната система до отделителните органи.

Бели дробове

Те отделят издишвани токсини чрез издишването. Дълбокото дишане увеличава лимфния поток за допълнителна детоксикация.

Черен дроб

Черният дроб трансформира химически разрушителните отрови в по-малко вредни вещества, които могат да бъдат елиминирани чрез дебелото черво и бъбреците.

 


Твоята роля в процеса на детоксикация

Най-важното нещо тук е разбирането, че детоксикацията е процес, който се случва постоянно в организма ти. С или без твое участие тялото прави най-доброто с ресурсите, с които разполага, за да останеш максимално здрав.

Знаейки всичко това, твоята роля в процеса на детоксикация е да помогнеш това да се случи естествено, като следваш няколко принципа:

  • Огранизчи възможно най-много приема на нови токсини в тялото ти. За да разбереш повече за тях, прочети първата част на статията.

  • Осигури си меню с висока хранителна плътност от естествени и необраотени живи храни (богато на витамини, минерали, антиоксиданти и ензими с ниско съдържание на калории). Превърни диетата си в начин на живот. Повече по темата тук.

  • Пий достатъчно вода – това е единственият начин да изкараш токсините от организма.

  • Почивай активно – по-малко стрес, повече сън в комбинация с разходки и приятни занимания (имай предвид, че твърде голямото физическо натоварване води до оксидативен стрес).

Надявам се с тази статия да съм ти била от полза,

Весела Ламбер


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.