Балансирано хранене - от диета към начин на живот

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

Весела Петрова - експерт по здравословно хранене

Храненето е един от най-естествените ти инстинкти – ти имаш вродено усещане за това, кое е полезно за теб и кое може да ти навреди. Но заседналият начин на живот, работната среда и стресът задълбочават вредните ти навици и те отдалечават от естественото за теб балансирано хранене.

Защо диетите не работят

Нека първо да разграничим няколко понятия. Диетата най-често се асоциира с „хранителен режим за отслабване“. В този смисъл думата плаши, защото пряко се свързва с гладуване, ограничаване броя на количеството и вида на приеманите храни. Диетата в смисъла на науката за хранене „диететика“ представлява съвсем различно нещо, а именно: специален хранителен режим, с чиято помощ да облекчиш или възстановиш работата на отделен орган или система в организма ти.

Диетата, в смисъла на думата, който влагаме днес, доста се отдалечава от истинското си предназначение. Съществуват стотици вариации, които се различават в съотношението между марко елементите (въглехидрати, мазнини и протеини) и енергийното съдържание. Основният проблем на всички тях е, че предлагат схеми на хранене, които действат само докато се изпълняват стриктно. С приключването на диетата, ти неминуемо се връщаш към старите си навици и начин на живот. 


Как да се храниш балансирано

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Здравословното хранене е балансираното хранене. Това чисто и просто означава да не изпадаш в крайности или да хапваш от всичко по малко. Защото всяко залитане в едната крайност неминуемо е последвано от отиване в другата. Ако си пробвал една или повече диети със сигурност знаеш точно какво имам предвид. В този смисъл балансираното хранене е точно обратното - промените в начина на хранене настъпват постепенно и плавно, следвайки естествените процеси в тялото ти.

Най-краткият път към балансираното хранене се крие в разбирането на няколко фундаментални принципи:


Универсална здравословна храна няма

Дори и да говорим за отделни храни и техните предимства пред други, универсална формула за „здравословно“ няма. Всеки организъм е различен и всеки човек реагира индивидуално. Ако за някой меню с голямо количество сурови храни е оптималния начин на хранене, за друг същото може да предизвика болки и дискомфорт. Опознай тялото си и следвай това, което е добре за теб.

Научи се да слушаш тялото си

Тук наблягам на „научи се“. Тялото ти безспорно ти дава знаци, но ти не винаги си в състояние да ги разчетеш правилно. Особено в началото. Ако ти се яде сладко например, значи ли това наистина, че имаш нужда от десерт и това е най-правилната за теб храна? Научи се да разпознаваш знаците - подуване, газове, разстройство, обрив… това са симптоми.

Храната е наслада

В крайна сметка не избираш даден продукт само защото е богат на хранителни вещества. Храненето е толкова много повече – то ти носи наслада и удоволствие, то е повод да се срещнеш с приятели и близки, то е част от обичаите и културата. И така трябва да остане. Подбирай винаги храните, които обичаш и не се насилвай да ядеш тези, които не ти доставят никакво удоволствие. В крайна сметка ти се храниш не само с това, което слагаш в устата си – ти храниш очите и сетивата си!

Осигури си меню с висока хранителна плътност

Консумирането на храни, богати на микронутриенти, витамини и фитохимикали (които в същото време са нискокалорични) снабдява тялото с хранителните вещества, от които то се нуждае за достигане на оптимално здраве и предпазване от болести. Храната, богата на микронутриенти потиска апетита и намалява желанието за консумиране на храни, съдържащи празни калории. По този начин естествено преодоляваш желанието за нездравословни и вредни храни. Това помага на тялото да използва натрупаните мазнини за получаване на енергия, като същевременно регенерира и подмладява важните за организма тъкани.

Следи качеството и количеството на продуктите, които използваш

Това не означава да купуваш само био храни от здравословни магазини, а да избираш предимно естествени, непреработени продукти и храни. Колкото по-близо географски е отгледана културата, толкова по-малко допълнителни мерки за транспорт и съхранение са необходими. Винаги, когато може избирай локално произведените храни. Не пазарувай повече от това, което ти е необходимо – не складирай големи количества продукти вкъщи. Изготвянето на списък за пазаруване помага.

Храни се просто

Често здравословното хранене се асоциира с разход на много време за приготвяне на храната. Едно ястие не е необходимо да е сложно, за да е здравословно – точно обратното. Използването на 2-3 основни продукта на хранене е абсолютно достатъчно. Грижи се за разнообразие, но не наведнъж.


В началото всяка една промяна изглежда трудна. Особено ако е свързана с начина ти на живот и с нещо, което правиш всеки ден. По няколко пъти. Приеми трансформацията като процес, а не се фокусирай само върху крайния резултат. Той е естественото продължение на множество малки действия, които повтаряш всеки ден. Когато нахраниш тялото си с качествени необработени продукти, богати на хранителни вещества, то ще те награди с виталност и чувство за лекота и комфорт. За да можеш да се наслаждаваш на важните неща.

Прекрасен ден,

Весела Ламбер


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.