Започни годината здраво стъпил на земята - ако искаш промяна, случи я

Весела Петрова нутриционист

Пиша днешната статия, защото знам, че сигурно има неща, които искаш да промениш – дали в начина ти на хранене или изобщо в живота, а началото на годината винаги е добър повод. За това първо ще ти споделя какво мисля за промяната като цяло и защо е важно да останеш реалистично стъпил на земята, за да имаш успех. След това ще ти представя накратко нещо специално, което съм подготвила за месец февруари – програмата Feel Good, с помощта на която заедно ще се учим да се храним и живеем балансирано и здравословно. Така че прочети докрай.

В моето семейство имаме традиция в новогодишната нощ– всеки прави кратка ретроспекция на най-важното, случило му се през изминалата и най-важното, което би искал да направи през новата година – лични цели, посока на развитие, неща, които иска да научи или места, които иска да посети. С времето се научихме, че свеждането на нещата до най-важното е един от ключовите фактори, когато искаш да постигнеш нещо. Следващото най-важно нещо е действието – твоето собствено, мотивирано, постоянно и търпеливо.


Промяната се ражда в главата и живее чрез действието

Точно така – промяната започва с идея или мисъл, в която вярваш и усещаш. За да я има обаче, трябва да я случиш чрез действие. Тук писането на листове, обещанията пред себе си и приятели и различните техники за мотивация не действат. Самата идея за промяна трябва да е достатъчно мотивираща сама по себе си. Защото ако не е, няма начин или човек на земята, който да те убеди да правиш или да не правиш нещо.


Промяната не е резултат, а процес

Резултатът е следствие от действията ти в дългосрочен план. Ако не можеш да намериш време за пазаруване и приготвяне на храната ти у дома, ако няма как да отделиш 30 мин. за обяд в офиса, ако по цял ден си зает с друго и няма кога да се движиш, спортуваш и да спиш достатъчно, едва ли изготвянето на режим на хранене ще ти помогне. Щом искаш да се храниш или живееш по-добре – създай условия, това да се случи.

Когато някой ми каже, че много би искал да се храни балансирано, но няма време да го прави, винаги давам пример от годините, когато работих в корпоративния бизнес във Виена. Най-ефективните и успели мениджъри, които съм срещала, имат изключително просто и здравословно меню – без сложни ястия и много компоненти. Повечето от се хранят вкъщи поне веднъж на ден.

Весела Петрова нутриционист

Всяка промяна заслужава подкрепа, за това създадох програмата Feel Good

Обичам промяната. И искрено вярвам в нея. Ако трябва да съм съвсем честна, си признавам, че неведнъж съм се чувствала провалила се, когато виждам, че човек не е в състояние да изпълнява хранителните препоръки, които съм му дала. Много съм мислила по темата и вярвам, че с този проблем се сблъскват всички, които работят с хора. Защото особено когато става дума за здравословно хранене, резултат има само ако приложиш дадените ти препоръки и намериш своя начин да ги живееш.

Тази година реших да те подкрепя в процеса на промяна и създадох програмата Feel Good, с която заедно ще се учим да се храним балансирано за здраве и красота. Програмата е с продължителност от 2 седмици и е с разтоварващ и противовъзпалителен характер, като цели осигуряване на дневно меню с висока хранителна плътност, облекчаване на храносмилането и създаване на здравословни навици. Загубата на килограми е само страничен ефект, не цел.

От мен ще получиш не само цялата схема на храненията, но ще можеш да проследиш на живо приготвянето на всяко ястие или напитка в Stories в Instagram. Вярвам, че най-добрата подкрепа е съучастничеството, за това аз самата ще приложа програмата и ще споделя с теб всичко, с което се сблъсквам през това време. Същото можеш да направиш и ти – бъди примера и подкрепата, от която някой твой близък се нуждае.

Започваме в началото на февруари. Програмата скоро ще е качена на сайта, от където ще можеш да я свалиш. Повече подробности очаквай в следващата публикация.

Последвай ме в Instagram - след стартирането на програмата в Stories в профила ми ще споделям на живо всеки ден

Последвай ме в Instagram - след стартирането на програмата в Stories в профила ми ще споделям на живо всеки ден

Хубав ден от мен,

Весела Ламбер


 
Весела Петрова нутриционист и йога преподавател

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.