Back to All Events

Храна за здрав микробиом

  • Кулинарно училище Amuse Bouche бул. Черни връх 47, ет 1 Sofia Bulgaria (map)
риба.jpg

Поддържането на микробния баланс е може би най-важният фактор за добро здраве, на който директно можеш да повлияеш чрез начина си на хранене и живот. Милионите микроорганизми, обитаващи тялото ти, определят как храносмилаш, колко хранителни вещества усвояваш и как организмът ти реагира на патогени или алергени. Около 70% от клетките, които съставляват имунната система се намират в червата, а чревните бактерии могат да подават информация към имунната система кои чужди клетки не представляват опасност за организма.

Микробиомът на всеки от нас е уникален. Съставът му се формира още от раждането и се променя през целия живот. Начинът на хранене, географското положение, натоварването с химикали и токсини, приемът на медикаменти, употребата на алкохол и кофеин, различни заболявания и не на последно място хроничният стрес и лошият сън въздействат и променят твоя микробиом.

Добрата новина е, че можеш да възстановиш и поддържаш микробиома си чрез храната и начина ти на живот.

Целта на този курс е да обясни какво представлява едно микробиомно меню на теория и практика. Ще обсъдим някои основни принципи, започвайки от здравето на чревната лигавица, ролята на пре- и пробиотичните храни, факторът стрес и може би най-актуалната тема - връзката между чревното и менталното здраве.

На практика ще работим с някои малко познати пребиотични храни, ще ферментираме, ще приготвим вкусна риба и пробиотичен десерт.


Ще говорим за

  • Чревната лигавица - дом на чревния микробиом

  • Какво включва и какво изключва едно микробиомно меню

  • Индивидуалният фактор

  • Връзката чревно здраве - добро настроение

  • Техники за де-стресиране


Ще приготвим заедно

  • Кимчи (пробиотични пикантни ферментирали зеленчуци) - всеки ще приготви свое бурканче, на което ще се наслади вкъщи, след като ферментира

  • Малко познати пребиотични зеленчуци - аспержи, цикория, артишок

  • Риба в пергамент с билки

  • Смути с кефир и печена ябълка

По време на курса ще се насладим заедно на приготвената храна и ще разменим идеи и впечатления.

Ще получиш рецептите на всичко, което сме сътворили и допълнителни материали по темата.

Цена на курса: 100 лв.

Ще се съберем в малка група от максимум 12 човека, като ще спазим необходимите мерки за безопасността и спокойствието ни.

Мястото ти се гарантира след заплащане на пълната сума.


 
 

 
IMG_2446-277-ME.jpg

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.