Детоксът и всичко, което трябва да знаеш за него - първа част

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Детоксикацията или пречистването на организма е тема, която вълнува почти всеки, особено в пролетния сезон. Освен с разтоварващия си характер, детокс режимите се свързват главно със загуба на излишни килограми и бърз начин да влезеш във форма. Какво представляват токсините, какво се случва с тях, след като попаднат в организма и с какво могат да му навредят – това са основните въпроси, на които ще търся отговор в първата част на статията.


Пътят на токсините

Под „токсини“ се разбират всички химични вещества, съдържащи се в храната, въздуха, водата, козметиката и продуктите, които използваш, както и тези, които тялото само образува. В това число влизат не само химичните замърсявания и много от лекарствата, но и биологично произведените отрови, т.нар. ендо- и екзотоксини, които са плод на обмяната на веществата на тялото. Концентрацията им над определено ниво води до пряко или косвено увреждане на органи и тъкани.

Въздействието на токсините е разнообразно и варира от нарушаване на биохимични процеси, претоварване на функции до директно увреждане на клетките. Каква е опасната доза на всяко вещество е много индивидуално и зависи от фактори като концентрация на приема, смесване с други вещества или храни, способност за изхвърляне от организма, устойчивост на самите органи и тъкани и т.н.

Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, проникващи в него от въздуха, водата и храната през кожата и лигавиците.


снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Токсини от околната среда

  • Вещества, които приемаш с храната - токсични микроелементи като олово, кадмий, живак, арсен

  • Хранителни съставки, добавени по време на производство, преработка или за съхранение на храната - нитрати, пестициди, фармацевтични продукти, оцветители, консерванти

  • Естествени токсични хранителни съставки като соланин, оксалова киселина, нитрат, фитинова киселина, токсични протеини, хистамин (биогенни амини)

  • Промишлени и автомобилни газове

  • Тежки метали (ваксини, амалгамни пломби)

  • Различни химикали: козметика, перилни препарати, препарати за бита, дрехи, мебели, строителни материали, лекарства, пластмаси, опаковки и др.

Токсини, които се образуват в организма вследствие на обмяната на веществата

  • киселини, пурини, соли – нарушаване на алкално-киселинния баланс

Както става ясно, някои от токсините в организма ти се образуват естествено вследствие на обмяната на веществата. Тялото ти е създадено така, че само да може да се бори с тях, за да предпази органите и системите от нарушения. Това се постига чрез естествени механизми на детоксикация през бъбреците, белите дробове, червата и кожата с помощта на „транспортери“ (към тях ще се върна във втора част на статията). Пречистването на организма е постоянен и естествен процес


Къде се крият токсините

снимка: pexels.com

снимка: pexels.com

Предпоставката за това, организмът естествено да се справя с токсините, е нормалната работа на органите, включени в процеса на детоксикация (черен дроб, бъбреци, лимфа, кожа), както и разумното количество вредни вещества. За съжаление поради начина на живот, хранителни навици, липса на физически упражнения и стрес, често приетите токсини са повече, отколкото тялото естествено може да изхвърли без последствия.

Но дори и в този случай има решение – ако естествения капацитет за детоксикация е изчерпан, а организма претоварен, тялото неутрализира това състояние като „депонира“ токсините на места, които са от второстепенно значение за функционирането на организма. Такива места са мастната и съединителната тъкан - тук се складират органичните киселини, тежките метали и биохимичните съединения вследствие на обмяната на вечествата. Ако съединителна и мастната тъкан вече са претоварени, тялото търси нови депа - сухожилия и фасции.


Мастната и съединителната тъкан участват в метаболизма

Съединителната тъкан (така наречените фасции) винаги е била разглеждана като запълваща тъкан без специално значение и функция. До скоро се е смятало, че задачата и е да запълва пространствата между костите, органите и мускулите.

Оказва се, че тя не само държи всички органи на тялото заедно, но и представлява връзката между клетките и кръвта. Тя има важна  функция при транспортирането на елементи, участващи в обмяната на веществата (кислород, въглероден диоксид, хранителни вещества, киселини, основи, вода и т.н.) от кръвните капиляри в клетките и обратно. Съединителната тъкан активно участва в тези транспортни процеси, тъй като филтрира и съхранява.

Въпреки че тялото защитава жизнените органи чрез отлагането на токсините в мастната и съединителната тъкан, това не решение в дългосрочен план. Отложените в съединителната тъкан вредни вещества също имат негативни ефекти.

Ако има повишено отлагане на токсини, ефектът на филтрация на съединителната тъкан е нарушен. Това означава, че крайните продукти на метаболизма вече не са напълно отстранени от клетките. В същото време обаче клетките вече не могат да бъдат доставени с хранителни вещества. Резултатът е недохранени клетки, от които не може да се очаква пълна функционалност.

С напредването на възрастта и увеличаващото се натоварване с токсини, функцията на съединителната тъкан става все по-ограничена. Това се забелязва например по състоянието на кожата (отпусната и набръчкана), ставите (по-малко мобилни), както и състоянието на сухожилията и ставните връзки (те не са толкова силни, колкото в по-млада възраст).

За облекчаване на съединителната тъкан и възвръщане на функциите и, токсичните натоварвания трябва да бъдат отстранени от тялото. Първата стъпка към пречистването е възможно най-ниския прием на нови токсини, подкрепено от балансирано меню.

Успех по пътя към здравословния и балансиран живот,

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.