Масала чай

Весела Ламбер - нутриционист

Масала чай е напитка, която се приготвя при варене на черен чай в мляко с четири основни подправки - кардамон, карамфил, черен пипер и канела. Историята на масала чая преплита индийската с китайската и британската култура, като за лековитите свойства на горещото мляко с билки и подправки се говори още във ведическите писания. Комбинацията от подправки с прясно настърган джинджифил придават на чая редица качества - загряващ, тонизиращ, противовъзпалителен, антиоксидантен, противобактериален, имуностимулиращ, стимулиращ храносмилането и отделянето на храносмилателни ензими.

Нека да разгледаме основните съставки на масала чая и ползите им за здравето:

  • Черен чай - Черният чай е загряващ и стимулиращ и има енергизиращо действие, сходно с кафето. Млякото, подправките и медът балансират част от интензивността на чая. Различните сортове чай (черен, зелен, бял) са много богати на антиоксиданти и фитохимикали, придаващи горчивия вкус, който липсва в западната диета почти изцяло.

  • Джинджифил - Джинджифилът има сладко-пикантен вкус и загряващ ефект. Той стимулира секрецията на храносмилателни ензими и подобрява перисталтиката. Има мощно противовъзпалително действие.

  • Кардамон - Кардамонът също има леко загряващо действие, но не толкова силно като на останалите подправки. Той има специално място в чая, тъй като смекчава енергизиращия ефект на черния чай и прави усвояването на млякото по-лесно. Не случайно в източните култури кафето се пие с кардамон.

  • Канела - Канелата е известна със своите антибактериални и антигъбични свойства. Друг интересен факт е, че когато се използва в комбинация с други подправки, тя подсилва тяхното действие. Също така регулира кръвната захар и намалява кръвното налягане.

  • Карамфил - Подобно на канелата, карамфилът също действа антибактериално и противогъбично. Карамфилът е аналгетик, което означава, че може да помогне за намаляване на болката.

  • Черен пипер - Черният пипер стимулира храносмилането и има цялостно затоплящ ефект върху тялото.

Масала чаят се използва и от аюрведа, като тук можеш да откриеш полезна информация за това как да балансираш подправките според твоята доша.


Продукти за 3 чаши чай

  • 2 ч.ч. вода

  • 1 ч.ч. пълномаслено краве мляко или 2 ч.ч. растително мляко

  • 4 ч.л. черен чай

  • 5 бр. кардамон

  • 1 ч.л. черен пипер на зърна

  • 1 ч.л. карамфил

  • 1 пръчка канела

  • 2 ч.л. настърган пресен джинджифил

  • 2 с.л. мед

  • допълнителни подходящи подправки: зрънца кориандър, анасон звезда, индийско орехче



Някои тънкости

Колкото и проста да е тази рецепта, има няколко тънкости, които могат да те откажат от повторен опит. Първият основен критерий са подправките - те са причината за богатия аромат и вкус, както и за ползите от чая. Количествата са въпрос на лично предпочитание, но сложиш ли твърде малко, чаят ти ще загуби от пикантността и наситеността си. Вторият критерий е млякото. Класическата рецепта се приготвя с пълномаслено краве мляко, което прави масала чая плътен и мазен. Ако просто замениш пълномасленото краве мляко с нискомаслено или растително, то резултатът ще е водниста напитка или накъсване на “парцали” на млякото.

Тъй като кравето мляко не е предпочитан продукт за много хора, ще започна с приготвянето на масала чай с растително мляко, а накрая на публикацията можеш да намериш и класическата рецепта с краве мляко. И двете са изпробвани и много вкусни.

Весела Ламбер - нутриционист

Приготвяне с растително мляко

Тук основният проблем е да се предотврати накъсването на растителното мляко при загряване. За това ще ти трябва малко повече време и търпение.

Отсипи 2 чаши от растителното мляко и ги остави да се стоплят до стайна температура. Междувременно в хаванче стрий кардамона, черния пипер и карамфила. Настържи джинджифила с кората на ситно. В по-дълбока тенджера сложи 2 ч.ч. вода, смлените подправки, пръчката канела и настъргания джинджифил. Остави да заври на бавна до средна температура, за да имат време подправките да пуснат ароматите си. Сложи и черния чай. След като сместа ври около 3 мин., дръпни от котлона и остави на страна за около 5 мин, за да се намали температурата. Добави меда и разбъркай. Накрая постепенно добави растителното мляко. Върни тенджерата на котлона и загрей напитката на средна температура. Не чакай масала чаят да заври, а опитвай по малко с лъжица, докато стане желаната температура. Прецеди с цедка и сервирай.

Ако ти остане изстинал чай, нагрявай бавно на същия принцип преди да сервираш следващия път.


Приготвяне с краве мляко

Тук нещата са значително по-лесни, защото не е нужно да внимаваш за температурата на нагряване.

В хаванче стрий кардамона, черния пипер и карамфила. Настържи джинджифила с кората на ситно. В по-дълбока тенджера сложи 2 ч.ч. вода, смлените подправки, джинджифила и пръчката канела. Остави да заври на бавна до средна температура, за да имат време подправките да пуснат ароматите си. Сложи и черния чай и млякото. След като сместа ври на бавен огън (за да не изкипи) около 3 мин., дръпни от котлона и остави на страна за около 5 мин, за да се намали температурата. Добави меда, разбъркай, прецеди и сервирай.

С пожелание за много наслада,

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.