Галета със сини сливи

Весела Ламбер - нутриционист

Галета със сини сливи е една от любимите ми комбинации от сладко - кисели вкусове. Рецептата е без млечни, с много малко кленов сироп, овесено брашно и кокосово масло. Може да бъде десерт, закуска или част от следобедния ти ритуал.


Продукти

  • 2 ч.ч. брашно - може и безглутеново

  • 1/4 ч.л. канела

  • 2-3 с.л. кленов сироп

  • 1/2 ч.ч. кокосово масло

  • 1 ч.л. рожков (по желание) - рожков оцветява брашното в тъмно кафяво, ако не го използваш галетата ще е златиста

  • 6-7 с.л. вода

  • подходящи плодове - сини сливи, праскови, малини, вишни; аз използвах сини сливи и малини


Приготвяне

Тестото се приготвя изключително лесно - в купа се смесва всичко без водата. Накрая се добавя и водата лъжичка по лъжичка, докато тестото се слепне.

Раздели тестото на 3 равни части и остави на страна докато приготвиш плодовете.

Ако използваш сливи или праскови - нарежи на тънки полукръгове. Ако избереш вишни - почисти от костилката и раздели на половина.

Върху хартия за печене разстели трите части от тестото за три галети в кръгла форма, дебели около един пръст. Нареди парчетата плодове отгоре, като оставяш около два сантиметра свободно тесто по края. След това завий със свободното тесто края на галетата, за да не изпадат плодовете.

Печи за около 20 мин. на 180 градуса. Галетите са най-вкусни докато са топли.

Разкошен ден,

Весела

Весела Ламбер - нутриционист

 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.