Френска лучена супа с костен бульон

Весела Ламбер - нутриционист

Януари и февруари са най-бедните на сезонни продукти месеци. Докато земята буквално е замръзнала, на разположение остават кореноплодните, лука и зелето. За разнообразие днес ти представям една любима рецепта за френска лучена супа с костен бульон, която е не само вкусна, но и има много ползи за здравето. Костният бульон заздравява чревната лигавица, подобрява състоянието на храносмилателната система и поддържа костите, зъбите и кожата здрави.

Лучената супа е позната още от древен Рим, като тогава се приема като храна за бедните, тъй като лукът е бил лесен и евтин за отглеждане. Модерната версия с карамелизиран лук и говежди бульон идва от Париж през 18 в. Истински популярна обаче лучената супа става едва когато започва да се предлага във френските ресторанти на Ню Йорк.


Ползите от костния бульон

Костният бульон съдържа множество хранителни вещества, във форма, която е лесно усвоима от човешкия организъм:

  • калций, фосфор, магнезий, калий - минералите, необходими за здрави кости;

  • йод - съдържа се в рибния бульон - важен за функцията на щитовидната жлеза;

  • глюкозамин и хондроитин - естествени съединения, открити в хрущяла, които поддържат здравето на ставите;

  • костният мозък осигурява витамин А, витамин К2, цинк, желязо, бор, манган и селен, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини;

  • колаген, който се превръща в желатин при варене.

Може би най-важната полза от костния бульон е заздравяването на чревната лигавица и подобряването на цялостното състояние на стомашно чревния тракт. Това е изключително важна предпоставка за правилното усвояване на хранителните вещества. Костен бульон се препоръчва при пропускливост на червата, чревен дисбаланс (виж публикацията за поддържане на здрав микробиом), хранителни непоносимости, колит, язва, гастрит.

Допълнително костният бульон повлиява положително върху здравето на костната система, както и върху доброто състояние и вид на кожата и зъбите.

Разбира се от огромно значение е видът и качеството на използваните за получаване на бульона кости.

Можеш да приготвиш костния бульон сам у дома (скоро ще споделя как) или да поръчаш качествен готов бульон от магазина на Чифлик Ливади или сайта на Farmhopping.


Продукти

  • 6 глави стар лук

  • 1 ч.ч. костен бульон (телешки или говежди)

  • 2-3 скилидки чесън

  • 1 ч.л. масло

  • 4-5 с.л. зехтин

  • 1 с.л. захар (тръстикова)

  • 2 листа дафинов лист

  • 3-4 с.л. бренди (или коняк) - по желание

  • 1/2 ч.л. сушена мащерка

  • сол, черен пипер

  • Допълнително багета или хляб и сирене (моцарела, гауда, пармезан) ако искаш супата да е наистина френска. Аз често пропускам тази част.

  • вода


Приготвяне

Изчисти и нарежи главите лук първо на две и след това на тънки полукръгове. В дълбока тенджера по възможност с дебело дъно сложи зехтина и нарязания лук и остави на котлона на средна температура. Разбърквай постоянно за около 10 мин., докато лукът омекне. След това добави маслото и захарта и продължи да бъркаш за още 10 мин. Тайната на хубавата лучена супа е в карамеления вкус, така че се зареди с търпение. Преди да продължиш, лукът трябва да е станал кафяв на цвят, но да не е залепнал по тенджерата. Ако бързаш и работиш на висока температура е много възможно лукът да загори по дъното.

Добави нарязаните на две скилидки чесън и изсипи брендито или коняка. Алкохолът ще помогне полепналото по тенджерата да се втечни.

След това идва време за костния бульон. Аз използвам говежди. Добави и подправките - мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер и долей вода. Остави на ниска до средна температура да ври на котлона за около 15-20 мин.

За мен рецептата често свършва до тук, но ако искаш да следваш френската традиция, то можеш да запечеш багета със сирене във фурната. Нарежи хляба на филийки и запечи от двете страни върху хартия за печене. Намажи с малко зехтин, поръси с настъргано сирене по избор и запечи за още няколко минути, докато сиренето се разтопи.

Сервирай супата с 1-2 филийки със запечено сирене отгоре.

С пожелание за много наслада,

Весела

Весела Ламбер - нутриционист

 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.