Фокача с квас (и фантазия)

Весела Ламбер - нутриционист

Както знаеш, обичам да меся хляб и нямаше как да устоя на изкушението за тази красота. През последните месеци в социалните мрежи се появиха снимки на традиционната италианска фокача (или плосък хляб), украсена с различни зеленчуци, подправки и цветя. За мен това е един изключително приятен начин да свържа полезното с красивото и да използвам фантазията си.

Рецептата, която ти споделям днес, е за класическа фокача с розмарин, която аз приготвям с квас, вместо с мая.

Как да си приготвиш квас можеш да намериш тук.


Продукти

  • 1/2 ч.ч. зехтин

  • 2-3 скилидки чесън

  • 1 с.л. нарязан на ситно пресен розмарин

  • щипка нарязана на ситно прясна мащерка

  • щипка смлян черен пипер

  • 1 ч.ч. топла вода

  • 3-4 с.л. квас

  • мед на връхчето на лъжицата

  • 2 1/2 ч.ч. бяло брашно

  • 1/2 ч.л. сол

  • По желание зеленчуци за украсяване - червени или жълти чери домати, червен лук, различни цветове чушки, аспержи, пресни билки и треви и т.н.

Весела Ламбер - нутриционист

Приготвяне

Преди да замесиш тестото, загрей в тиган зехтина с нарязаните на ситно розмарин, мащерка, чесън и черен пипер. Достатъчно е да започнат да се образуват балончета около подправките, без чесънът да става златист. Загряването ще извлече максимално ароматите на подправките и ще направи фокачата ти неустоимо вкусна. Остави зехтина на страна да изстине.

В купа смеси и разбъркай добре водата с кваса и меда. Добави брашното, солта и половината от вече изстиналия зехтин с подправките. Останалата част от зехтина съхрани в буркан. Ще ти трябва при печенето. Смеси добре съставките до образуването на тесто, около 10 - 15 замесвания са достатъчни. Намажи тестото със зехтин, за да не изсъхва, постави го в дълбока купа и покрий с тънка кърпа.

Има разлика дали месиш с квас или мая – при месенето с мая важи правилото - колкото по-дълго месиш, толкова повече се развива „глутеновата мрежа“, съответно хлябът става на шупли. Когато използваш квас, процесът на месене е много по-кратък, за сметка на процеса на ферментация, който понякога продължава до два дни. Повече за маята, кваса и месенето можеш да прочетеш тук.

Ако приготвяш фокачата с квас, то предвиди достатъчно време за ферментацията. Ако замесваш сутринта, ще можеш да я изпечеш привечер, или ако замесваш вечерта, то ще печеш на другата сутрин.

След като са минали поне 5-6 часа, тестото е готово за печене. Подготви средно голяма тава с хартия за печене. Намажи половината от зехтина равномерно върху хартията за печене и разстели тестото отгоре. Използвай пръстите си. Намажи отгоре останалия зехтин. Можеш да изпечеш твоята фокача до получаване на златист цвят или да развихриш фантазията си. В Instagram има безброй идеи за декорация с цветни зеленчуци, подправки и билки и дори полски цветя! Ако имаш деца, включи ги в украсяването, а защо не и в месенето. Аз лично нямам търпение моето да стане достатъчно голямо, за да готвим и печем заедно.

Бон апети!

Весела

Весела Ламбер - нутриционист

 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.