Пълнено авокадо с ментови домати

Весела Ламбер - нутриционист

Ако и ти си любител на авокадото като мен, тази лесна лятна рецепта е точно на време. Комбинацията с прясна мента действа охлаждащо и освежаващо, а ако искаш да развихриш креативната си енергия, можеш сам да сътвориш разнообразни комбинации за пълнежа.

Авокадото се счита за една от най-здравословните храни, въпреки че съдържа повече калории на грам отколкото почти всяка друга храна. Репутацията си дължи на балансираното съдържание на мононенаситени, наситени и полиненаситени мастни киселини. Авокадото също така съдържа витамини от група В (изключително важни за метилирането, което контролира как организмът отговаря на стрес) и витамин Е, който помага при производството на колаген и задържането на влага в кожата. Освен, че е много вкусно, редовното му присъствие в менюто се свързва с добра мозъчна функция и силната имунна система.

И все пак умереното количество е ключово дори и при толкова здравословна храна. Ако приемем, че начинът ти на хранене включва сурови семена и ядки и малко кокосово масло, то половин до цяло авокадо на ден е общата препоръка за количеството.


Продукти (за 4 порции)

  • 2 зрели авокада

  • 1 средно голям зрял домат

  • 1 малка глава червен лук

  • прясна мента

  • зехтин

  • сол, черен пипер

  • прясна люта чушка или чили (по избор) - имай предвид, че лютото има загряващ ефект

  • сока на 1 лимон

  • моцарела/ сирене (по избор)


Приготвяне

Тази рецепта се приготвя непосредствено преди да се консумира, за да може доматът да остане свеж, а авокадото да не потъмнява.

Започни с пълнежа. Обели и нарежи домата в купа на малки парчета. Добави ситно нарязания на кубчета червен лук, мента, чилито и моцарелата. Ако си любител на лютото, можеш да си по-смел с количеството чили, ако пък не - внимавай. Идеята е да получиш лек пикантен привкус. Разбъркай с малко зехтин и сол и остави на страна.

Разрежи авокадата на две по дължина и внимателно махни костилката. Изстискай малко лимонов сок върху половинките. Освен че придава свеж вкус, предпазва авокадото да не смени цвета си към кафяво. Щипка прясно смлян черен пипер и малко сол ще овкуси допълнително. Сега напълни с доматите в центъра. Ако костилката е била много малка и нямаш място, то издълбай внимателно малко от авокадото, нарежи го към пълнежа и тогава напълни.

Добър апетит!

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.