Салата от кореноплодни с орехи

салата от кореноплодни с орехи

салата от кореноплодни с орехи

Всички знаем, че през есента и зимата най-подходящите зеленчуци за салата са кореноплодните. От опита ми до сега знам, че въпреки това, никой не ги обича кой знае колко - дали е въпрос на вкус, или заради това, че изискват белене и настъргване, но корените и грудките все по-малко присъстват на масата ни. Представям ти една вкусна салата от кореноплодни, която аз обичам да гарнирам с орехи и листата от целина.

Преди самата рецепта, ще ти напомня с няколко думи, защо да не пренебрегваш кореноплодните.

Коренът приема от почвата вода и минерални соли и натрупва в себе си резервни вещества, които ще са необходими за възпроизвеждането на растението. Те са нещо като резервоар пълен с полезни за нас вещества. Кореноплодни се разграждат по-бавно от организма от останалите зеленчуци и по този начин тялото e по-заситено за по-дълго време. Някои от добре познатите представители са червено цвекло, моркови, целина, всички видове ряпа, репички, пащърнак и картофи, но освен тях може да помислиш и за алабаш, пащърнак, корена на магданоза, сладък картоф или земна ябълка (топинамбур).

Продукти

  • 1 сурово червено цвекло

  • 1 ябъка

  • 2 моркова

  • листа от целина

  • шепа орехи

  • сока на 1/2 лимон или 1 лайм

  • зехтин и сол


Приготвяне

Обели цвеклото (понякога слагам ръкавици, за да не се боядисат ръцете ми), обикновено не беля морковите и ябълката, но това е въпрос на избор. След това настържи всичко на едро (най-лесно с кухненски робот, но става и с рендето), като внимаваш да не мачкаш и разбъркваш, за да не се смесват цветовете. Изсипи в купа и добави сока от лимон, зехтина и солта и внимателно разбъркай. Най-накрая добави натрошените орехи (аз лично харесвам по-едри парченца, а не на прах) и нарязаните листенцта от целина. Може да видоизменяш като използваш ряпа или алабаш.

кореноплодни: червено цвекло, ряпа и моркови

кореноплодни: червено цвекло, ряпа и моркови


 
Весела Петрова експерт по здравословно хранене

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.