Печен сладък картоф с гуакамоле

Весела Петрова нутриционист

Това е една изключително лесна и бърза рецепта за сладък картоф с гуакамоле, която ще те накара да си оближеш пръстите. Гуакамоле е ястие от мексиканската кухня и представлява разядка от авокадо. Ако потърсиш ще намериш много рецепти за приготвянето му, които се различават по някои от продуктите и подправките, а също и по степента на нарязване или пасиране. Освен авокадо, някои от съставките, които могат да бъдат използвани са сок от лимон или лайм, домат, чушка или чили, зелен или друг вид лук, кориандър и чесън. Аз ще ти представя няколко от любимите ми варианти.


Продукти (4 порции)

2 средно големи сладки картофа

2 зрели авокадота

1/2 лимон

сол

добавки по избор (виж вариантите по-долу или развихри въображението си)

гуакамоле с парченца домат - тук консистенцията е по-груба (намачкано е с вилица)

гуакамоле с парченца домат - тук консистенцията е по-груба (намачкано е с вилица)

Гуакамоле

Пасирай 2 бр. зрели авокадота (или намачкай с вилица, ако искаш по едра консистениция) и добави сока на 1/2 лимон, 1 скилидка чесън на преса и малко сол. Аз обичам да разнообразявам, така че понякога добавям допълнителни съставки.

Един от любимите ми варианти е към авокадото да добавя шепа рукола и да пасирам. Друг начин да се разнообрази вкуса е да се нареже на кубчета един домат (обелен) и да се смеси. Ако слагаш домат консумирай веднага, защото с времето той пуска вода и разваля консистенцията. Ако обичаш азиатския привкус и лютото може да пробваш да добавиш към класическата смес много малко уасаби (японски хрян). Ще се изненадаш от резултата.

Хубаво е гуакамолето да се изяжда непосредствено след като се направи, но ако все пак ти се наложи да го съхраниш в хладилник добави още малко сок от лимон, за да предотвратиш покафеняването.


Сладък картоф

Разрежи по дължина сладките картофи, така че да се получат 4 “лодки” и с нож нарежи вътрешността на решетка без да нараняваш кората. Изпечи 4-те парчета на 180 градула върху хартия за печене за около 20 мин (докато вътрешността на картофа не омекне). Когато ръбът на “лодките” започне да покафенява извади за малко и намачкай с вилица вътрешността, запечи още 5 минути.

След като извадиш картофите, намажи богато с гуакамолето.

Добър апетит!

Весела Петрова


 
Весела Петрова нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.