Дип от червено цвекло

Весела Петрова нутриционист

Един от любимите ми зеленчуци от семейство кореноплодни! Аз лично толкова много обичам червено цвекло, че го ям под всякаква форма - на сок, сурово или варено в салата, пасирано в супа или дип. И все пак за много хора този корен не спада към списъка с любими храни главно заради леко “земния” си вкус.

Днес ти предлагам една лесна и бърза рецепта за дип от червено цвекло, идеален за добавка към зеленчуци, месо или просто с филийка хляб.

Цвеклото доставя витамини А, С, В и фолиева киселина. Също така е богато на йод, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и големи количества желязо. Но това не е всичко: Цвеклото от една страна съдържа бетаин, който понижава хомоцистеина (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания), от друга вещества, които понижават кръвното налягане. Редовната консумация на червено цвекло благоприятства формирането на повече митохондрии (източникът на енергия за клетката). Колкото повече митохондрии имаш, толкова по-енергичен си и толкова повече забавяш процеса на стареене. Цвеклото не на последно място помага при нарушения в мастната обмяна на веществата, която засяга черния дроб. Така че, намери начин да включиш този корен в менюто си.


Приготвяне

Много е важно червеното цвекло, което си избрал да е свежо и сочно, защото от него зависи колко хубав ще стане дипът. От тук натам е лесно - обелваш и вариш цвеклото в малко вода (аз лично разрязвам главата на две, за да се свари по-бързо). Ако до сега не си готвил червено цвекло още един съвет - колкото по свежо е, толкова по-бързо се вари. Остави малко от водата, в която си варил и пасирай докато получиш гладка смес. След това добави останалите продукти и разбъркай. Ако използваш мляко или сметана, остави по-малко от водата.

Продукти

  • 3 големи глави червено цвекло (сурови)

  • сол

  • 1 с.л. масло или зехтин

  • кимион (по избор)

  • 100 г. растително мляко или сметана (по избор)


 
Весела Петрова нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.