Лесен рататуй

Весела Ламбер - нутриционист

Ако се чудиш какво вкусно да си приготвиш тези дни, предлагам ти тази лесна рецепта, за която имаш нужда от слънчеви и пълни с хранителни вещества летни зеленчуци. Рататуй е постно ястие от южна Франция, за което се използват главно тиквички, патладжани, домати, лук и ароматни подправки. Моята тайна - режа зеленчуците на много тънки филийки, което позволява вкусовете им да се допълнят и създава много фина текстура, използвам богато подправките, като част от тях си набирам директно от саксията и беля доматите, за да няма люспи.


Продукти

  • 3 тиквички

  • 2 патладжана

  • 4 зрели домата

  • 2 глави червен лук

  • 4-5 скилидки чесън

  • 1 люта чушка (ако обичаш леко пикантен вкус)

  • сол, черен пипер

  • зехтин

  • риган, босилек

  • пармезан (за настъргване при сервирането, ако обичаш)


Приготвяне

Съществуват различни рецепти за рататуй, някои от които са доста трудоемки и изискват предварителна обработка на някои от зеленчуците. Аз нареждам зеленчуците сурови и пека всичко заедно.

Измий добре тиквичките и патладжаните без да ги белиш. Нарежи ги на много тънки филийки (0,5 см), постави ги в по-дълбока купа и посоли добре. Остави ги на страна за около 10 мин, за да пуснат вода и я отцеди. През това време подготви останалите зеленчуци: Обели и нарежи на тънки филийки лука и два от доматите. Останалите два обели и настържи в отделен съд. Чесънът и лютата чушка накълцай на ситно.

Започва подреждането. Използвам средно голяма правоъгълна керамична тава, която намазвам със зехтин. След това оставам пръстите ми да се позабавляват и да създадат нещо красиво! Можеш да използваш и кръгла като подреждаш в спирала от вън навътре.

За финал поръсвам богато с риган или мащерка, добавям малко черен пипер и накълцаните чесън и люта чушка. Заливам с настърганите домати, доливам 1/2 чаша вода и зехтин. Не слагам допълнително сол.

Пече се на фурна за около 40 мин, при необходимост покрий с фолио, за да не загори.

Нищо не може да се сравни с вкуса на нарязан пресен босилек и пармезан в комбинация със запечените зеленчуци.

Ако разгледаш снимки на рататуй в интернет, сигурно ще видиш богатството от цветове, което може да се получи. Моят съвет е да не се ограничаваш до описаното в рецептата. Добро допълнение са жълтите тиквички, които вече могат да се намерят и при нас, както и домати в различни цветове. Колкото по-пъстро, толкова по-добре!

Ако ти е интересно как храната може да се превърне в терапия отвъд хранителните си качества, надникни тук.

С пожелание за много цвят и вкус,

Весела

Весела Ламбер - нутриционист

 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.