Фалафел с червено цвекло върху песто от див чесън

Весела Ламбер нутриционист

Ако търсиш комбинация от пролетни зелени треви и нещо засищащо (без брашно, ориз или картофи), то задължително трябва да пробваш тази рецепта за фалафели с червено цвекло върху песто от див чесън.

Дивият чесън, наречен още левурда, мечи лук или сибирски лук е богат на витамин С, желязо, магнезий, манган и серни съединения (дори повече от нормалния чесън), но не остава подобна силна миризма след консумация. Може да се добавя към всички видове зелени дипове или варианти за песто и е идеална подправка за супи. Най-хубавото - все още може да си го набереш сам - расте в почти всички широколистни гори в България. Ако решиш да береш, имай предвид, че листата на дивия чесън често могат да се сбъркат с тези на момината сълза, които са токсични. Тук ще намериш информация как да ги различиш.


Продукти

  • 1 глава червено цвекло

  • 1 ч.ч. нахут (сварен) или 1 буркан вече готов за консумация нахут

  • 3-4 с.л. тахан

  • 3-4 с.л. брашно

  • сол, мащерка

  • 1 връзка див чесън

  • ½ ч.ч. тиквени семки

  • ¼ ч.ч. студено пресован зехтин

  • сол


Приготвяне

Ако ползваш сух нахут – накисни за една нощ, изхвърли водата и чак тогава свари на принципа на боба - сменяйки водата 2-3 пъти по време на варенето. Друга опция е готовият нахут от буркан.

Обели и нарежи червеното цвекло на парчета. Свари докато омекне. Свежото червено цвекло от тази пролет ще се свари много по-бързо от миналогодишното. Можеш да си купиш от пазара и да използваш листата за салата.

В робот или блендер изсипи сварения нахут, свареното цвекло, тахана, сол и мащерка. Разбий до получаване на гладка смес, наподобяваща хумус. Изсипи в купа и провери гъстотата. За да се получат фалафелите, трябва да можеш с лъжица да оформиш малко топче (формата няма нужда да е правилна). Ако сместа е по-рядка, добави 2-3 с.л. брашно (може и безглутеново).

Загрей 2 с.л. зехтин за готвене в тиган и оформи с лъжица фалафелите. Необходими са по 2-3 мин. за всяка страна.

За пестото смеси в блендер нарязаните листа, тиквените семки, зехтина и солта. Ако е много гъсто, добави малко вода.

Сервирай фалафелите върху пестото от див чесън.

Да ти е сладко,

Весела


 
Весела Ламбер нутриционист

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.

 
Vesela Petrova