Цикория с мус от авокадо и сладък картоф

Весела Ламбер - нутриционист

Днешната рецепта комбинира леко горчивия вкус на ендивията (позната още като цикория) със сладък картоф и авокадо. За мен това е една от онези рецепти, които стават за всичко - може да е салата, гарнитура към риба, междинно хранене или както често се случва за мен - основно хранене.


За горчивите зеленчуци

Не веднъж съм споделяла, че обичам горчивите зеленчуци и те присъстват в менюто ми ежедневно. В практиката съм забелязала, че горчивото не е особено харесвано и това се дължи главно на факта, че за много хора е непознато. Освен вкусовото разнообразие, горчивите вещества в растенията стимулират отделянето на храносмилателни ензими. Още в устната кухина, с долавянето на горчивото, слюноотделянето се засилва, стомахът, черният дроб, жлъчката и панкреасът започват да произвеждат повече течност. Благодарение на това се стимулира целия храносмилателен процес. Така приетата храна е по-добре преработена и може по-лесно да бъде усвоена.

Идея за няколко горчиви храни, които можеш да включиш в менюто си - ендивия - зелена и розова, радичио, къдрава салата, рукола, артишок, аспержи, листата на глухарче, манголд, мента, грейпфрут, кафе (без захар и мляко), какао, куркума, джинджифил, канела.

Тук можеш да намериш още рецепти, включващи горчиви храни.


Продукти

  • 1 средно голям сладък картоф

  • 1-2 ендивии

  • 2 узрели авокада

  • 1 ч.л. сладка горчица

  • микс зелени салати

  • лимон

  • сол, мащерка, розмарин, зехтин


Приготвяне

Започваме от сладкия картоф, тъй като той отнема най-много време. Обели го и го нарежи на дълги парчета. В тавичка върху хартия за печене поръси парчетата с подправките. Аз лично много харесвам комбинацията от мащерка и розмарин, особено ако са пресни. Залей с малко зехтин (2-3 с.л.) и разбъркай добре. Печи в загрята фурна за около 20 мин.

През това време можеш да приготвиш муса. Пасирай авокадата, като към тях добавиш горчицата, щипка сол и сока на 1/2 лимон.

Измий ендивията и отдели внимателно отделни листа. Ако не намериш или не харесваш ендивия, използвай листата от сърцевината на обикновена салата.

След като сладкият картоф е готов, започва нареждането - намажи богато всяко листо с муса от авокадо, върху него нареди 2-3 парчета от сладкия картоф и завърши с накъсани листенца салата (каквото имаш - рукола, бейби спанак, салата, къдрава червена салата и т.н.). Винаги има място да добавиш нещо по твой вкус и да допълниш рецептата.

Разкошен ден,

Весела

Весела Ламбер - нутриционист

 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.