Крем супа от коприва

Копривата спокойно може да се нарече суперхрана - богата е на витамин С, В, Е и К, желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, селен и всички незаменими аминокиселини. Количеството протеин се равнява на това в боба и граха (5 - 7 гр. на 100 гр.). Минералите в копривата са в идеалното съотношение за здрави кости. Високото съдържание на желязо я прави подходяща храна за хората, които не консумират животински продукти. В допълнение на всичко това, копривата е адаптоген и помага на организма да се справя със стреса.

Едно от най-хубавите неща за копривата е, че е диво растение и не се отглежда конвенционално. Съвет ако искаш сам да береш коприва - най-лесно и удобно се бере с ножица и ръкавици. Трик как да хванеш стъблото, за да не пари - от долната страна на листата в посока на мъхчето. Прекършиш ли фините мъхчета, растението отделя мравчена киселина и пари.

Можеш да набереш и изсушиш по-голямо количество коприва на пролет или есен. Идеална е за добавка при готвене или смути.


Продукти

  • 3-4 чаени чаши свежа коприва

  • 1 по-голям картоф

  • 1 пащърнак

  • 1 малка глава лук

  • вода, зехтин за готвене или гхи, сол


Приготвяне

Изчисти копривата, така че да няма груби дръжки. Постави листата в тенджера и залей с вода. След като копривата ври около 5 минути, добави нарязаните на парчета картоф, пащърнак и лук. Овкуси с малко сол, 2 с.л. зехтин за готвене или гхи и остави всичко да ври, докато картофите омекнат. Водата трябва да покрива зеленчуците, но да не е твърде много, за да се получи крем супа. Пасирай всичко и сервирай с натрошени ядки. Аз използвам кедрови на снимката. По желание можеш да сгъстиш с малко сметана или ядков тахан.

Да ти е сладко,

Весела


 

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.