Най-интересното от конгреса по клинично хранене и метаболизъм на ESPEN, Мадрид 2018

Весела Петрова нутриционист, конгрес по клинично хранене ESPEN

От 1 до 4 септември в Мадрид се състоя 40-тият конгрес на Европейспата асоциация по клинична нутрициология (ESPEN). Изключително много се радвам, че тази година присъствах лично и мога да ти споделя най-актуалната и клинично подтвърдена информация. Наблягам именно на това, защото когато става дума за здравословно хранене, често информацията е противоречива. Темите, които ще ти представя днес са микробиом и имунна система, кафява мастна тъкан и отслабване, хранене и спорт и епигенетика и начинът ни на живот. Докладите и лекциите, представени на конгреса, се базират на последните клинични проучвания на тема хранене и здраве.

Лекциите, които посетих са толкова много и всяка една от тях изисква специално внимание, така че целта на днешната публикация е да ти представя кратко резюме на чутото по време на конгреса. През следващите седмици ще ти представя по-задълбочено някои избрани теми.


Човешкият микробиом и механизмие на имунния толеранс

Тук ще направя обобщение на няколко теми, които са тясно свързани. В червата на всеки от нас живеят микроорганизми, чиито брой е 10 пъти повече от клетките на тялото ни а общото им тегло е повече от 2 килограма. Те си комуникират с мозъка постоянно чрез имунната система и блуждаещият нерв, който свързва мозъка и червата. Известно е, че твоя микробиом (съвкупността от чревни бактерии) до голяма степен опрделя функцията на имунната ти система. От там и твърдението „всички болести започват от корема“.

Не забравяй, че усвояването на хранителните вещества се случва в червата под влиянието на чревните бактерии. Бумът на алергиите и хранителните непоносимости също се свързва със състоянието на червата. В момента 30-40% от хората в световен мащаб имат една или повече алергични реакции, като голяма част от тях се срещат при млади хора. В Европа най-често срещаните алергии са тези към млечните продукти.

Последните клинични проучвания показват, че има редица фактори, които въздействат върху твоя микробиом – начин на раждане (вагинално или секцио), кърмене, околна среда (качество на въздуха), цигарен дим, приемане на антибиотици, както и начин на хранене и наличие на някои микронутриенти (витамин Д, цинк). На тази тема ще отделя специално внимание, защото изисква задълбочен анализ.

За разликата между хранителна алергия и непоносимост може да прочетеш тук.

Весела Петрова - нутриционист, конгрес по клинично хранене ESPEN

Кафява мастна тъкан и как тя ти помага да отслабнеш

Знаеш ли, че не всички мазнини в тялото са еднакви? Обикновено, когато говорим за мазнините, имаме предвид главно бялата мастна тъкан. Тя има два слоя – повърхностен и дълбочинен. Повърхностният е склад за мазнини, които се използват за първичен източник на енергия, а дълбочинният служи като регулатор на телесната температура. Дълбоката подкожна мастна тъкан отделя и хормоноподобни молекули, които влияят върху възпалителните процеси в тялото и инсулиновата устойчивост. Като най-вредна се счита дълбоката мастна тъкан в коремната кухина, образуваща се около вътрешните органи.

И така стигам до така наречената кафява мастна тъкан, която е сравнително ново откритие. Тя се различава от бялата, защото е много по-близка до структурата на мускулите и има различна функция и ефект върху метаболизма – когато е активирана, тя може да произвежда топлина (например при рязко падане на температурата), изгаряйки повече калории. И тук идва време за въпроса – може ли да отслабваме, благодарение на кафявата мастна тъкан? Доказано е, че има определени условия (ниски температури, спорт) и определени хранителни компоненти, които са в състояние да активират кафявата мастна тъкан, така че тя да използва повече енергия за произвеждане на топлина (тоест да изгаря повече калории). Малко повече за отделните храни ще откриеш скоро в блога.

снимка: healthinformative.com

снимка: healthinformative.com


Как да се храниш, когато спортуваш – войната на макронутриентите

Споделям тази информация главно във връзка с популярните в момента високо протеинови и високо мазнинни диети (особено разпространени сред спортуващите и желаещите бързо да отслабнат). Презентацията изнесе доктор Нада Кожек, phD от института по онкология, отдел клинично хранене, Любляна. Основното послание беше, че дори и при атлети и професионални спортисти източникът на енергия са въглехидратите (не мазнините, не протеините). Тук говорим не за хранителен режим, още по-малко за диета. Става въпрос за изграждане на хранителна стратегия, която трябва да бъде персонална и да отговаря на нуждите на спортиста в отделните фази. Времето на храненията е от изключетлно значение за оптимална тренировка, регенериране и спортното постижение, но и за защита на имунната система и предотвратяване на травми или прекомерно натоварване. Въпреки че направлението хранене и спорт е отделна дисциплина, с която не се занимавам активно, смятам, че е полезно да знаеш основното, за да можеш да го прилагаш, когато спортуваш за удоволствие. Повече по темата ще намериш в отделна публикация.


Епигенетика – ти си начинът, по който живееш

В контекста на алергиите и имунната система обръшам внимание на една от най-интензивно развиващите се научни области – епигенетика. Тя изучава влиянието на околната среда върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична. Вече се знае, че едни или други гени могат да се ‘’включват’’ и ‘’изключват’’ , ‘’забавят’’ или ‘’забързат’’ в зависимост от стила ни на живот, емоциите и средата. Един от епигенетичните механизми, който влияе всеобхватно на човешката физиология е метилирането на ДНК. Тази химична реакция променя функцията на ДНК, така че при по-ниски нива на метилиране гените са активни, а при по-високи – не.

Какво означава това? С начина си на живот и храната не можеш да промениш генетичния си материал, т.е. начина, по който е устроена ДНК. Но можеш да оказваш влияние върху експресията на гените и така да подобряваш функционирането на организма си или да компенсираш нещо, което генетично не работи съвсем добре.

снимка: whatisepigenetics.com

снимка: whatisepigenetics.com

В търсене на отговори за храната и здравето,

Весела Петрова


 
Весела Петрова нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.