Нискокалоричните диети подпомагат отслабването, но увреждат микробиома

Harvard University

Harvard University

Затлъстяването и обездвижването са световна епидемия и първопричината за повечето болести на нашето време. Опитите за преборване на излишните килограми често стигат до изтощителни и крайни промени в начина на хранене. Днес ти представям изненадващите резултати от актуално проучване от 2021 на Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикувано в Nature. А именно – нискокалоричните диети променят микробиома по начин, благоприятстващ загубата на тегло, но водят до увеличаване на популацията на Clostridioides difficile – патогенна бактерия, предизвикваща тежка диария и колит.

„Нашите резултати подчертават, че ролята на калориите в борбата с наднорменото тегло е много по-сложна, отколкото просто колко енергия поема човек“, казва д-р Питър Търнбо, PhD, доцент по микробиология и имунология и автор на изследването. "Открихме, че нискокалоричната диета дълбоко промени чревния микробиом, включително цялостно намаляване на чревните бактерии."


За проучването

Проучването изследва 80 жени в менопауза за общо 16 седмици – първите 8 на много ниско калорично течно хранене (800 ккал. на ден), последвани от 8 на сравнително балансирано хранене (но ограничени калории), като цели да изследва до колко нискокалоричното хранене е ефективно за отслабване при хора със затлъстяване. За да анализират данните, учените трансплантират проби от микробиома на участниците в стерилни мишки. Неочакваните резултати от изследването повдигат въпроса до колко микробиомът влияе при загубата на тегло и кои бактерии са от значение в този процес.


Ролята на Clostridioides difficile

В червата Clostridioides difficile се свързва с процеса на метаболизъм на мазнините. Първоначално мазнините се усвояват с помощта на жлъчни соли. След това тези жлъчни соли се разграждат от бактерии, различни от Clostridioides difficile, произвеждайки така наречените вторични жлъчни соли. Тези бактериални метаболити поддържат растежа на Clostridioides difficile под контрол. С други думи, хората, които ядат по-малко, особено по-малко мазнини, произвеждат по-малко жлъчни соли, което от своя страна води до по-малко вторични жлъчни киселини и увеличена популация на Clostridioides difficile. Обикновено това се асоциира с увеличаване на възпалението и поява на колит или остра диария.

Тук проучването отново стига го изненадващ резултат, а именно – въпреки увеличената популация на Clostridioides difficile, нивата на възпаление са сравнително леки, което предполага, че Clostridioides difficile може да има важни ефекти върху метаболизма, различни от способността на бактерията да предизвиква тежко чревно заболяване.

Или по-просто казано – увеличаването на популацията на Clostridioides difficile в следствие на нискокалоричната диета подпомага загубата на тегло най-вероятно заради метаболизма на мазнините и предстои тепърва да се проучва, но нарушава качествата на чревния микробиом. Учените се опасяват, че при по-продължително следване на нискокалорична диета нивата на бактерията биха скочили драстично, което би могло да бъде опасно.

И докато проучването поставя много въпроси, които тепърва предстоят да се разясняват, едно е сигурно – микробиомът може да възпрепятства или да засили загубата на тегло. Чревен микробиом на 5 пациента с най-успешна редукция на теглото е бил трансплантиран на мишки и е довел до същите резултати - намаляване на теглото и нарушаване на микробиома – без спазване на диета.


Моето послание

Драстичните диети не са препоръчителни по много причини, но връзката на микробиома с отслабването хвърля нова светлина по темата. Особено опасни са пречистващите режими в домашни условия без следене от специалист. И да - за да отслабваш трябва да приемаш по-малко калории (енергия), отколкото изразходваш – необходим е калориен дефицит. Но има значение как отслабваш. Количеството енергия е ключова предпоставка, без която не може, но не е единствения фактор. Пренебрегвайки необходимостта на тялото от хранителни вещества и фибри, индивидуални фактори като заболявания или специфики на твоя организъм, ти се поставяш пред излишен риск.

Ролята на микробиома за метаболизма, но и за цялостното ти здраве е огромна и тепърва предстои да бъде доизяснявана. Нарушавайки популацията на милионите микроорганизми, обитаващи червата ти, ти повлияваш храносмилането и усвояването на хранителни вещества, синтезирането на витамини, здравината на чревната лигавица, а от там и имунната си система. Микробиомът ти е в непосредствена връзка с мозъка и сърдечно съдовата система – може да повлияе холестерола, реакцията ти към стрес, но и състоянието на кожата, черния дроб и ставите.

Колкото повече знаеш за този невидим свят, толкова по-лесно можеш да го поддържаш в баланс. Какво е състоянието на твоя микробиом можеш да разбереш чрез ДНК тест на микробиома. Микробиомният паспорт е генетичен анализ на микроорганизмите в червата ти, определящ индивидуалния състав, брой и съотношение на микроорганизмите. На базата на тази информация се анализират процесите на храносмилане, общото здравословно състояние, психическото здраве, регулирането на теглото, състоянието на отделни органи, пряко свързани с микробиома (черен дроб, сърце, кожа). Личният ми опит с изследването разказвам тук.

Ако решиш да направиш теста, с промокод Vesela10 можеш да получиш отстъпка от цената на изследването.

Още за микробиома ще намериш в следните публикации:

Човешкият микробиом - ключът към здравето

Връзката между съня и микробиома

Най-добрите естествени пребиотици

Програма за подобряване и поддържане на микробиома


 
IMG_8910.JPG

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.

 

Използвана литература

Caloric restriction disrupts the microbiota and colonization resistance, 2021, Nature

Caloric Restriction Alters Microbiome, Enhancing Weight Loss but Increasing Pathogenic Bacteria, 2021, R. Marks, University of California San Francisko