Чиа пудинг с цитросов йогурт за закуска

Весела Петрова - нутриционист, Весела Ламбер

Когато си помисля за закуска, пред очите ми изниква образът на топъл кроасан с масло и ароматно капучино, най-добре сервирано в леглото или поне на някой красив тротоар, някъде далеч от София. Истината обаче е малко по-различна, а моите сутрини (особено с бебето) са далеч по-малко романтични. Закуските са трудна работа и то толкова, че повечето хора решават проблема, като изцяло премахват това хранене от програмата си или си останат само с капучиното.

За това днес ще се опитам да те вдъхновя с една много лесна рецепта за чиа пудинг с цитрусов йогурт, с надеждата да върна закуската обратно в менюто ти.

Но преди това…

Защо е важно да закусваш

Сигурно си чувал десетки пъти, че закуската е най-важното хранене от деня. Въпреки че аз не съм чак толкова крайна, ето няколко според мен добри причини да се замислиш следващия път, когато решиш да пропуснеш сутришното хапване:

  • Колкото и невинно да изглежда, закуската е определяща за метаболизма и общото количество храна, което ще приемеш през деня. Пропускайки закуската, изместваш храненията си, съответно приема на енергия за по-късно през деня. Това крие риск да компенсираш с висококалорични храни през втората половина на деня или с късна и обилна вечеря. Проучванията показват, че хората, които не закусват, много по-често са с неднормено тегло, в сравнение с хората, които закусват всеки ден.

  • В идеалния случай организмът ти е почивал през нощта и ти не си приемал никаква храна или течности. Сутрин нивата на кръвната захар са понижени, а глюкозата е основният енергиен източник за всички клетки в тялото. Чрез закуската ти си осигуряваш необходимата енергия, хранителни вещества и вода за нормално протичане на метаболитните процеси и за осъществяване на физическата и умствена дейност.

Ако си от хората, които закусват само с кафе, тук можеш да прочетеш малко повече по темата за кофеина и как точно ти действа.

И не забравяй, че промяната идва с малките решения и може би е само на една закуска разстояние от теб.


Продукти за 2 порции

  • 6 с.л. чиа

  • ядково или кокосово мляко

  • 1 голяма или 2 малки кофички гръцко кисело мляко (млякото трябва да е по-гъсто, в противен случай йогуртът ще стане воднист)

  • 1 по-дребно зряло авокадо

  • мед

  • сока на 1 мандарина или лайм

  • 2 см корен джинджифил

  • боровинки

Приготвяне

В две стъклени чаши полей по 3 с.л. чиа с ядково мляко, така че да има поне 2-3 пръста мляко над чиа семената. Добави към тях по 1 ч.л. мед и разбъркай. Семената тярбва да набъбнат. Аз лично приготвям тази част от предишната вечер и оставям в хладилника, особено ако искам да закусвам с пудинга. Ако не си се организирал, остави чиа семената да се накиснат в млякото поне 30 мин. в хладилника и след това продължи с приготвянето.

С пасатор разбий киселото мляко, авокадото и коренът джинджифил и добави сока от мандарината (лайма) и мед на вкус за сладост (2-3 ч.л.). Разбъркай докато всички съставки хубаво се смесят и полей вече набъбналите чиа семена с цитрусовия йогурт. Най-отгоре нареди боровинки.


 
Весела Петрова - нутриционист, Весела Ламбер

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.