Тиквена крем супа с дюла (видео)

Крем супа от тиква с дюла е любимите ми зимни рецепти! Мога да я приготвям отново и отново без да ми омръзне. Всеки път става различна, в зависимост от тиквата, която използвам. За мен най-подходяща е хокаидо тиквата, не само заради вкуса и креместата консистенция, но и защото не е нужно да я беля.


За олиото от тиквени семки

В Австрия тиквата е издигната в нещо като култ и се яде почти през цялата година. Едно от нещата, които се научих да използвам там, е олиото от тиквени семки. В австрийската кухня то се използва в дресинги за салата, тиквената супа задължително се сервира полята с него, дори има десерт от ванилов сладолед с олио от тиквени семки (това е една от онези комбинации, които няма как да разбереш, преди да опиташ)! Така че ако още не си го опитвал, можеш да придадеш специална нотка на твоята супа именно с него.


Продукти

  • 1 тиква, хокаидо или цигулка

  • 1/2 дюла

  • 1 глава лук

  • 1 с.л. масло

  • сол, черен попер, куркума

  • вода


Приготвяне

Ако и ти си избрал хокаидо - измий и нарежи на едри парчета с кората. Ако използваш друг вид тиква, първо обели кората. Нарежи също дюлата и лука и постави всичко в тенджера. С малко масло и вода първо задуши леко зеленчуците, заедно с подправките. Отварям скоба - всеки път можеш да добавяш нещо различно към твоята супа - джинджифил или канела например. Долей още вода и свари за около 15-20 мин, докато зеленчуците омекнат. Накрая разбий с пасатор. Можеш да украсиш твоята супа с щипка тиквени семки, олио от тиквени семки или пък лъжичка смлян хрян.

Тук може да намериш още няколко рецепти за супи:

Крем супа от броколи и спанак

Крем супа от моркови с пармезан

Прекрасен ден,

Весела

Весела Петрова - нутриционист, Весела Ламбер

 
Весела Петрова - нутриционист, Весела Ламбер

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.