Джинджифилова лимонада

Весела Ламбер - нутриционист

Джинджифиловата лимонада е квасова напитка, която се прави на основата на ферментирал джинджифил (джинджифилова закваска). Този вид ферментация се различава от лактоферментацията и използва захарите като ги превръща в алкохол. Процесът протича в две фази - първичната закваска или размножаването на бактериите и вторично захранване или втасване. На същия принцип се прави хляб с квас, бира или вино. Газирането се получава във втората фаза.

За готовата лимонада ти е необходима около седмица - 4-5 дни за закваската и 2-3 дни за газирането.


Джинджифилова закваска

  • 3 ч. чаши филтрирана вода

  • 3 с.л. настърган джинджифил с кората

  • 3 с.л. кафява захар

Следващите 4-5 дни

  • по 1 с.л. настърган джинджифил

  • по 1 с.л. захар


Весела Ламбер - нутриционист

За да приготвиш джинджифиловата закваска са ти необходими само джинджифил, вода и захар.

Избери подходящ буркан или стъклен съд, който ще можеш да покриеш с кърпа или салфетка. Напълни буркана с 3 ч.ч. хладка филтрирана вода и добави захарта. Разбъркай добре докато се разтопи. Настържи един малък корен джинджифил (трябват ти около 3 с.л.) и го добави в буркана. Разбъркай добре с дървена лъжица.

Добре е бурканът да е на топло и да не е изложен на директна слънчева светлина. През следващите 4-5 дни всеки ден захранвай закваската с по 1 с.л. настърган джинджифил и 1 с.л. захар и разбърквай поне веднъж на ден с дървената лъжица.

Постепенно на повърхността на буркана ще се образуват мехурчета и сладникавият джинджифилов аромат ще се усили. Счита се, че закваската има нужда от около 5 дни, но ферментацията се влияе от въздуха, температурата и други фактори, така че времето може да варира с няколко дни.

Когато джинджифиловата закваска е готова, прецеди течността в стъклена бутилка или буркан.

За 1 литър лимонада ще ти трябва 1/4 ч.ч. от закваската. Останалото можеш да съхраняваш в хладилника до следващото използване.


Весела Ламбер - нутриционист

Джинджифилова лимонада (за 1 л.)

  • 1/4 ч.ч. джинджифилова закваска

  • 1 л. вода

  • 2-3 см. корен от джинджифил

  • 1/4 ч.ч. захар

В тенджера остави водата с настъргания пресен джинджифил и захарта да ври около 10 мин. Остави да изстине и прецеди. Към вече изстиналия джинджифилов чай добави 1/4 ч.ч. от джинджифиловата закваска. Излей в стъклена бутилка с вакумна капачка, като оставяш поне 2 пръста пространство. Съхранявай бутилката още 2-3 дни на стайна температура. Това време е достатъчно, за да се газира лимонадата.

Дори и на пръв поглед да ти се струва, че използваш много захар, имай предвид, че тя храни бактериите, т.е. колкото по-дълго ферментира, толкова повече захарите се разграждат от бактериите.

След като изстудиш в хладилник, лимонадата е готова да и се насладиш.

Приятно ферментиране!

Весела


 
Весела Ламбер - нутриционист

ЗА АВТОРА

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да прочетете тук.